Vissza a tartalomjegyzékhez

Németh Szilárd
Jeremies siralma

Komoly botrányt kavart Jens Jeremies német labdarúgó. A 26 éves védő, aki a Bayern München játékosa, éles kirohanást intézett a német válogatott szövetségi kapitánya, Erich Ribbeck ellen. Jeremies hazája válogatottját szánalmasnak nevezte, edzője munkáját is élesen bírálta.

Jeremies szerint jobb lett volna, ha a hollandok ellen nemrég kiharcolt döntetlen helyett inkább 5-0-ra kaptak volna ki, akkor legalább mindenki észrevette volna, hogy mekkora bajban van a német labdarúgás.
„Rossz belegondolni, mi lesz az Eb-n: négy hét szabadság helyett négy hét mérgelődés” - vélekedett Jeremies, aki már azon gondolkodik, hogy lemondja a válogatottságot. „Ribbeck csak a saját utasításait akarja betartani!” - tette hozzá a védő, aki szerint az edző számára sokkal fontosabb saját hatalmának demonstrálása, mint a Nationalelf eredményessége.
Az érintett kapitány felháborodva reagált Jeremies támadására: „Nem vagyok idióta! Többen azt állítják rólam, hogy nem tudom, mit csinálok. Pontosan tudom, mi a célom: a lehető legjobb német csapat kialakítása!” - fogalmazott Ribbeck.
Ribbeck nehéz helyzetbe került. Nemcsak a sajtó, hanem a közvélemény és a játékosok is ellene fordultak.
„Jensnek igaza van, a csapatunk csak vergődik a pályán - nyilatkozta Oliver Bierhoff, az AC Milan csatára, majd hozzáfűzte: - Remélem, nem büntetik meg Jenset azért, mert elmondta az igazságot. A tényekkel nem lehet vitatkozni.”
A védő kirohanása váratlanul érte a Bayern München edzőjét, Ottmar Hitzfeldet is. A tapasztalt tréner mégsem foglalt állást a kínos ügyben: „Jens a pályán korábban sem rejtette véka alá a véleményét, de az újságírókat eddig igyekezett messze elkerülni. Beszéltem vele, és azt mondta, hogy nyilatkozatát alaposan átgondolta, az elhangzottakat fenntartja. Nagyon sajnálnám, ha nem lehetne ott az Eb-n.”