Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
Kis nemzetek büszkesége

„Mind Magyarország, mint az Európai Unió jövendő tagja, mind pedig Írország, mint az Unió tagországa, tisztában kell legyen azzal, hogy a nemzetek eme nagy családjához való tartozás nem sodorja veszélybe nemzeti büszkeségünket, egyéni jellegünket” - jelentette ki Mary McAleese, Írország köztársasági elnöke kedden, budapesti látogatása során.


Mary McAleese asszony, Írország elnöke. Jogászprofesszorból lett államfő     Fotó: MTI

Az ír köztársasági elnök „Az európai eszmény megvalósítása” címmel tartott előadást a Magyar Tudományos Akadémián. Mary McAleese kifejezte, hogy szerinte az unió nem lehet teljes, ha Magyarország nem tagja. Az elnökasszony, aki az első hivatalosan Magyarországra látogató ír államfő, Demszky Gábor főpolgármesternél tett látogatása során hangsúlyozta: nagy várakozással tekintenek Magyarország uniós tagsága elé, mivel Magyarország új lehetőségekkel gazdagítja a közösséget, s ezáltal az EU is új eséllyel gyarapodhat.
Demszky Gábor az ír köztársasági elnök tiszteletére mondott beszédében rámutatott: Magyarország ma arra készül, hogy frissen szerzett szuverenitását szabad akaratából megossza egy új hatalmi központtal. A főpolgármester úgy vélte, Írország jól példázza számunkra, hogy a szuverenitás ilyen jellegű átruházása mennyire szükséges, és mivel jár.
Az 1998-as Nagypénteki Megállapodás által elindított békefolyamat megrekedni látszik Írországban, a félkatonai szervezetek lefegyverzésének kérdése miatt. Peter Mandelson, Anglia Észak-Írországgal kapcsolatos ügyeinek minisztere januárban felfüggesztette a jelenleg angol fennhatóság alatt lévő észak-ír kormányt, azt követően, hogy az IRA terrorszervezet nem egyezett bele a fegyverek átadásába.