Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
Csökken a benzin ára

„A Mol több legyet is ütött egy csapásra” - vélik a Wall Street Journal Europe című gazdasági lap elemzői, miután a magyar cég a héten 262 millió dollár ellenében 36,2 százalékos részesedést szerzett a szlovák Slovnaftban. „A Mol így megerősödve szállhat szembe az osztrák ÖMV-vel, amely a térségbeli vállalatfelvásárlásokban fő vetélytársa.” Mindkettő régóta mustrálgatja a horvát INA-t, de a Mol valószínűleg Románia iránt is érdeklődik. A lengyel PKN szintén meg akarta vásárolni a Slovnaftot, de a Mol most megelőzte. A Brüszszelben megjelenő amerikai üzleti lap szerint a szlovák cég megszerzésével a Mol vezető szerepet kap a térségben az olajfinomítás és eladás terén.


    Fotó: MTI

A magyar multicég számára azonban fájó tény, hogy mintegy nyolc hónapja gyengén szerepelnek papírjai a tőzsdén, mivel bizonytalanság lengi körül a céget a gázáremelés kérdésében. Orbán Viktor miniszterelnök gyakorlatilag pontot tett a vita végére, amikor a Magyar Rádióban elmondta: a gázárakat csak fokozatosan, a reálbérek növekedésével, a minimálbér megemelésével és az állami alkalmazottak helyzetének javulásával párhuzamosan lehet közelíteni a világpiaci szinthez. Beismerte, hogy ez a dilemma komoly fejtörést okozott.
Csák János a Mol Rt. igazgatótanácsának elnöke (képünkön balról a második) az Országgyűlés Gazdasági Bizottsága előtt elmondta: a Mol Rt.-t ebben az esetben tízmilliárd forintos veszteség éri, mert a tervezett 12 százalékos emelés nem elegendő a világpiaci árak okozta költségnövekedés fedezetére. Mosonyi György, a Mol Rt. vezérigazgatója (képünkön a jobb oldalon) ugyanakkor kijelentette, éves átlagban 5-6 forinttal csökkenhet a benzin ára, miután a világpiacon lefelé indult a kőolajár.