Vissza a tartalomjegyzékhez

Egri István
Ítélet a Microsoft ellen


Bill Gates magyarázkodik    Fotó: Reuters

Megszületett az elsőfokú ítélet első része a Microsofttal szembeni trösztellenes perben. A negyvenhárom oldalas, feltűnően kemény hangú indoklásban Thomas Penfield Jackson szövetségi bíró nemcsak az Internet Explorer nevű világháló-böngésző program „árukapcsolása” miatt marasztalta el a céget, hanem azért is, mert az óriáscég versenyellenes kampányokat folytatott az IBM, a Hewlett-Packard, az Intel, a Netscape és a Sun ellen. Ezen kívül Bill Gates és cége a Windows-alapú szoftverek terjesztése érdekében évekre megakadályozta az operációs rendszerektől független Java programnyelv terjesztését.
A verdikt közzététele előtti napon a tőzsde már reagált: a Microsoft-részvények árfolyama 14,5 százalékot zuhant, minek következtében be is fagyasztották kereskedésüket, Bill Gates egyetlen nap alatt több mint 11 milliárd dollárt veszített.
A tárgyalás következő fordulója két-három hónap múlva várható, melynek során - a mostani indoklás alapján - megszületik a végleges elsőfokú ítélet. A kemény hang ellenére Jackson bíró egyetlen mondattal sem említette a tavaly még kilátásba helyezett feldarabolást, ami alátámasztani tűnik az eddigi feltételezéseket, melyek szerint a Microsoft valószínűleg egyben fog maradni. Bármerre is fordul a tekervényes ügyben soron következő kanyar, nyilatkozataik értelmében Janet Reno legfőbb és John Klein szövetségi ügyész már most is biztosak abban, hogy ez a trösztellenes per az informatika szabad versenyének megalapozását segíti, ami - figyelembe véve a terület amerikai túlsúlyát - elsősorban az USA-nak használ.