Vissza a tartalomjegyzékhez

Szobota Zoltán
Kit izgat a Hit

Ismeretlen tettes ellen rendelt el nyomozást hétfőn a Fővárosi Főügyészség Molnár Róbert kisgazda képviselő - Bartus László könyvének állításaira alapozott - feljelentése nyomán. Az eset pikantériáját az adja, hogy a hírt felröppentő Világgazdaság anonim újságírója előbb szerzett tudomást a határozatról, mint a hivatalos értesítést kézbe vevő bűnüldöző szervek.

Sem a magánokirat-hamisítás és számviteli fegyelem megsértésének gyanúja miatt nyomozó APEH Bűnügyi Igazgatósága, sem pedig a közösség elleni izgatás vádjának ügyében eljáró BRFK illetékes szerve nem tudott még semmiről, amikor a „zöldújság” friss száma hétfőn reggel a hírlapárusokhoz került. Miután az illetékesek a lapot olvasva tájékozódtak a fejleményekről, a nap folyamán szép lassan befutottak hozzájuk az abban foglaltaknak megfelelő okiratok is.
Dézsi Mihály, a BRFK szóvivője megerősítette lapunknak, hogy az ismeretlen tettes ellen elrendelt nyomozás anyagát hétfőn kapták meg az ügyészségtől. Mint elmondta: a közösség elleni izgatás gyanújának kivizsgálásakor nem teológiai vitát akarnak folytatni az egyházzal, hanem a Büntető Törvénykönyvben megfogalmazott tényállást kívánják bizonyítani, illetve elvetni.
A számviteli fegyelem megsértése valójában a bizonylati fegyelmet, a könyvvezetési és elszámolási kötelezettséget jelenti - tudtuk meg Burillák Attilától, az APEH szóvivőjétől, a magánokirat-hamisítás konkrétumairól azonban a nyomozás körülményeire való tekintettel nem tudott többet elárulni. A bűnügyi igazgatóság egyébként már nyomozott más egyházzal kapcsolatban is, nevezetesen január vége óta a szeged-csanádi egyházmegye ellen folyik eljárás. „A Hit Gyülekezete esetében is ismeretlen tettes ellen indult a nyomozás, nem pedig az egyház ellen, hiszen bűncselekményt csak magánszemély tud elkövetni” - tette hozzá a szóvivő.
Sem a gyülekezet, sem pedig annak vezetője mind a mai napig nem kapott hivatalos értesítést a vizsgálat elindításáról - mondta el a Heteknek Mészáros István László ügyvéd, a Hit Gyülekezete jogi képviselője, majd jelezte, hogy minderről a sajtóból értesültek. Meglátása szerint a felvetett ügyekről érdemben csak akkor lehet bármit mondani, ha megérkezik az értesítés, hiszen egyelőre azt sem tudni, hogy ki ellen és milyen bizonyítékok alapján indul vizsgálat. „Az viszont már a sajtóhírekből is örvendetes, hogy Bartus László háromszáz oldalas pamfletjéről és Molnár Róbert az alapján készített vaskos feljelentéséről már az első körben kiderült megalapozatlanságuk, hiszen az eredetileg megfogalmazott tucatnyi súlyos vádhoz képest már csak két adminisztratív jellegű gyanú szorul tisztázásra; a közösség elleni izgatás vádja pedig azért nevetséges, mert a véleménynyilvánítási szabadság a Hit Gyülekezete vezetőjét is megilleti” - jegyezte meg az ügyvéd.
Mindemellett az ügyészség arról tájékoztatta az érintett felekezetet, hogy semmilyen alapot nem lát egyházi státusának megvonására. Mészáros István szerint a történtek alapján elmondható, hogy a feljelentés mögött valójában politikai szándék húzódik meg: a mostani eset is annak a kisegyházak ellen indított kampánynak a része, melynek célja, hogy tevékenységük kriminalizálása révén bizonyos körök „megpróbáljanak vádakat koholni a tervezett törvény szigorításához”.