Vissza a tartalomjegyzékhez

Birovecz László
Vita a fehérvári kórházban

A fehérvári megyei kórházban múlt héten szombaton meghalt egy szívbeteg, miközben a kardiológiáról az intenzív osztályra szállították. A 72 éves asszony hirtelen heveny szívinfarktust kapott, és az intenzívre való átszállítás 15 perce alatt fellépő szívritmuszavar az életét követelte. Ha az átszervezés nem történik meg - állítják a kórházi vezetés bírálói -, az asszony 10 másodperc alatt juthatott volna a szükséges ellátáshoz.

A székesfehérvári Szent György Megyei Kórház kardiológiai osztályát egy hónappal ezelőtt új melléképületbe költöztették, melyet egy 300 méteres folyosó köt össze a régi épülettel. Így a korábbi 10 másodperc helyett 15 percet vesz igénybe egy hirtelen rossz állapotba kerülő beteg átszállítása az intenzívre. A költözést a kardiológiai osztály jelenleg felfüggesztett vezetője, Simon Kornél professzor, az osztály orvosai és nővérei, valamint a Kardiológiai Szakmai Kollégium egyaránt ellenezték. Az osztály dolgozói két héten keresztül éhségsztrájkkal is próbáltak érvényt szerezni álláspontjuknak. Indokuk - jobban mondva félelmük - az volt, hogy a távolság miatt esetleg nem jut el időben a beteg az intenzívre.
„Félelmem beigazolódott - mondta a Heteknek Simon Kornél professzor aggodalommal kommentálva a történteket. - A szakmai állásfoglalás szerint, ha a szívritmuszavart azonnal ellátják, a beteg megmenthető” - állítja a professzor. Ezért az átszervezésről hozott döntése és a - szerinte - annak következtében történt mostani eset miatt megkérdőjelezi Nyári Ildikónak, a kórház főigazgató asszonyának szakmai felkészültségét.
A főigazgató asszony másként vélekedik az esetről. Állítása szerint az elhunyt betegen akkor sem lehetett volna segíteni, ha rögtön az intenzívre kerül. Állapota pillanatok alatt fordult olyan súlyosra, hogy már semmit sem lehetett tenni érte. Éppen ezért a történtek ellenére sem tervezik, hogy viszszaállítják az átszervezés előtti állapotot a kórházban.
Dr. Ferencz Péter, a Fejér Megyei Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) tiszti főorvosa elmondta, hogy kivizsgálást indított az ügyben. Ő a beteg eredeti felvételi dokumentumai és a boncolási jegyzőkönyv, továbbá a belgyógyász szakfelügyelő főorvos és a kórház főigazgatójának jelentése alapján igyekszik pontosan feltárni a történteket. A tiszti főorvos többek között olyan kérdésekre keresi a választ, mint hogy miért nem a kardiológiai osztály koronária őrzőjének közelében helyezték el a 72 éves asszony, aki szívproblémái miatt korábban már állt kezelés alatt. Aznap ugyanis öt üres ágy is volt ezen az osztályon. Kérdésként vetődik fel továbbá, hogy mi történt abban a 24 órában, amíg a páciens a kardiológián feküdt. Miért nem stabilizálták a beteg állapotát, mielőtt elindultak vele az intenzívre? Miért nem kértek segítséget a sürgősségi osztályról? Amennyiben személyi felelősség megállapítható az ügy kapcsán, a tiszti főorvos eljárást fog kezdeményezni az érintettekkel szemben.
Fertő László, Fejér Megye Közgyűlésének elnöke, aki a kórház feletti üzemeltetői jogokat gyakorolja, és akinek a jóváhagyására szintén szükség volt az átszervezéshez, lapunkhoz eljuttatott sajtóközleményében a megyei kórház főorvosi értekezletén megfogalmazott nyilatkozatról adott tájékoztatást. Eszerint a szerdán megtartott értekezleten a szavazati joggal rendelkező 38 főorvosból a jelenlevő 32 főorvos egyhangúlag megfogalmazta, hogy szakmailag támogatja a kórház vezetésének az átszervezésről hozott döntéssorozatát, egyszersmind elhatárolja magát azoktól a módszerektől és sajtómegnyilvánulásoktól, amelyekkel egyesek a közvéleményt kísérlik meg befolyásolni.
Székesfehérvári szívbetegek és orvosaik, valamint kórházi nővérek kezdeményezésére mintegy 300 demonstráló tüntetett csütörtökön a megyeháza előtt a kórház korábbi állapotának visszaállítása mellett. A kardiológián fekvő betegek pedig
- ahogy a fehérváriak beszélik - rettegnek: nem közülük kerül-e ki a következő áldozat.