Vissza a tartalomjegyzékhez

Sebestyén István
Defend-offenzíva

Magyarország piacvezető biztonsági cége, a Group 4 Security Kft. tisztességtelen üzleti magatartás vádjával beperelte a Defend Kft.-t, melynek az a Földi László a tulajdonosa, akit többek között az úgynevezett megfigyelési ügy kapcsán ismerhetett meg a közvélemény. Földi tavaly nyáron egy olyan magnókazettát vásárolt meg, amelytől a miniszterelnök szavahihetőségének bizonyítását várták. A cégek vezetői közös megállapodás alapján egyelőre nem kívánnak nyilatkozni.

Az OTP Bank Securityból néhány éve alakult Group 4, elődjéhez hasonlóan a biztonsági szolgálatok szervezése mellett a nagyságrendekkel több pénzt
- éves szinten milliárdokat - hozó pénzszállítással és pénzfeldolgozással is foglalkozik. A pénzszállítók feladata a bankoktól vagy más ügyfelektől összegyűjtött készpénz értéktárba szállítása, szortírozása, csomagolása, és a megjelölt helyekre juttatása. Ide tartozik még a készpénzkiadó automaták feltöltése és karbantartása is. A piac jelentős részét lefedő, közel 500 pénzszállító alkalmazottal dolgozó Group 4 vezetői akkor kezdték gyanítani, hogy valami nincs rendben a cég körül, amikor tavaly decemberben egyik hétről a másikra kétszáz emberük otthagyta a céget. Az első látásra akár szerencsétlen véletlenként is értékelhető leépülés a szakmabeliek, és persze a Group 4 szerint nem az. Természetes o-kokkal ugyanis - mondják - nehezen magyarázható, hogy a legtöbb esetben még a felmondási időt sem kiváró, ezzel egyhavi bérüket kútba dobó távozók ugyanahhoz a céghez, a Defend Kft.-hez áramoltak. Az ügyet bonyolítja, hogy amikor ez történt, a nagyrészt állami megrendelésekből élő Defend még egyáltalán nem foglalkozott pénzszállítással, így kérdés, hogy mire akarta felhasználni az amúgy jó szakembereknek számító exgrouposokat.
(Földi László egykori titkosszolgálati műveleti igazgató neve az előző kormányzati ciklus ideje alatt a Nyírfa-ügy kapcsán vált ismertté. Akkor a szocialista miniszter szerint Földi illetéktelen területekre tévedt, ezért elbocsátotta a hivataltól. A műveleti igazgató később munkajogi pert nyert a szervezet ellen. A kormányváltás után az egykor Postabank-tulajdonban levő Defend Kft.-t Földi állami tulajdonban levő pénzintézet hiteléből vásárolhatta meg, az amúgy korábban gyenge eredményeket produkáló cég ezután többségben állami tulajdonú cégektől - például Szerencsejáték Rt., BÁV - nagy volumenű megrendeléseket kapott. A cég, ennek is köszönhetően, egyre nagyobb piaci részesedésre tesz szert a biztonsági szolgáltatások területén.)
Egyes vélemények szerint a Defendnek két célja volt az emberek elcsábításával: egyrészt meg akarta törni a Group 4 vezető szerepét, másrészt ezzel a hatékony gárdával akart berobbanni a piacon így kialakult résbe. Hogy ez így van-e, majd a bíróság eldönti, mindenesetre érdekes, hogy a decemberben még csak néhány pénzszállító autóval rendelkező Defendet az egyik kereskedelmi tévécsatorna nemrégiben már jól felszerelt, profi pénzszállító cégként mutatta be. Ennek ellenére azonban - legalábbis szakmai berkekben úgy hírlik - a jelentős fizetésemelés fejében átcsábított pénzszállítók nagy része január óta úgy kapja a fizetését, hogy nem kell dolgoznia.