Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
Ismert Kaya vallomása

Megérkezett a Németországban élő Kaya Ibrahim tanúvallomása a Legfőbb Ügyészségre, amelyet az 1998. október 9-én ismeretlen tettes ellen közokirat-hamisítás bűntette miatt megindított eljárásban rögzítettek - közölte az ügyészség illetékese csütörtökön.

Mint arról a sajtó korábban beszámolt, Schlecht Csaba 1995. július 25-én, egy nap leforgása alatt tizennégy - összességében több mint százmillió forintos köztartozással rendelkező - úgynevezett „Fidesz-közeli” céget adott el egy magát Kaya Ibrahimként igazoló személynek.
A BRFK másfél éve kezdett el nyomozni a fantomcégek ügyében. A Mahir Rt. egyik jelenlegi vezetői posztját betöltő Schlecht Csaba korábbi információk szerint kihallgatásakor nem emlékezett az eladás körülményeire. Kaya Ibrahim az ügy Népszabadságban történt kipattanása után egy török televíziótársaságnak úgy nyilatkozott: nem vett cégeket Magyarországon.
A német hatóságok magyar jogsegély-megkeresésre hallgatták ki a török férfit. A Legfőbb Ügyészség ez év nyaráig meghosszabbította a nyomozást. A fantomizálódott társaságok jelentős köztartozásokat hagytak hátra; csak a Századvég Kft., amit később Centrum Kft.-re kereszteltek át, több mint százmillió forint adó- és tb-tartozással „tűnt el”.