Vissza a tartalomjegyzékhez


INNEN-ONNAN

Békafesztivál

Megszületett a döntés a dél-franciaországi Reynius községben békabrekegés miatt kitört angol-francia háborúságban. Az illetékes bíróság elutasította annak a franciának a keresetét, aki beperelte angol származású szomszédját, amiért annak kerti medencéjében hangosan brekegnek a békák, s ez folyamatosan zavarja beteg feleségét. Az alperes békakuruttyolást védő érvrendszerének döntő eleme az volt, hogy lakhelyük vidékének francia neve azt jelenti: „a békák földje”, tehát azok ott honosak. Ugyanez az angol nem régen szintén megnyert egy hasonló pert, ám akkor az ellenkező oldalon állt: az ő fülét bántotta egy másik francia szomszédjának a kakasa, pontosabban a tarajos kukorékolása. A „froggy” (azaz „békás”) - így nevezik az angolok a franciákat, mert azok békacombot esznek - kénytelen volt kakasától megválni. (MTI)


Kövér zsaruk

A Fülöp-szigetek északi részén a túlsúlyos rendőrök azt a parancsot kapták, hogy egy fitness-program részeként havonta egyszer meg kell mászniuk a Pinatubo tűzhányót. A vulkános fogyókúrán azoknak a rendőröknek kötelező a részvétel, akik 86 centiméter feletti derékbőséggel rendelkeznek. A „premier” április 4-én lesz, ekkor kell először felkapaszkodniuk a hegyre. Az esős évszak kezdetéig ezentúl száznál több rendőrnek kell minden hónapban megismételnie ezt a túrát. A turisták nagy előszeretettel vállalkoznak a Pinatubo csúcsára felvezető kétórás út megtételére. A vulkán legutóbb 1991-ben tört ki, akkor a kitörés ereje olyan nagy volt, hogy a vulkán tetejéből 300 méternyit lerepített. „Ez nem piknikezés lesz” - ígéri meg a tiszteket a hegyre felvezénylő rendőrfőnök, bízva abban, hogy a tűzhányó júniusig „csöndben marad”. (USA Today-MTI)


Fülöp és a sajt

Fülöp herceg és stábja nagy fejfájást okozott egy ausztráliai díjnyertes sajtgyártó cégnek, amikor húzódoztak felvenni a higiéniai előírásoknak megfelelő öltözetet. Erzsébet királynő és férje kedden látogattak Ausztráliába, és míg őfelsége Sydneyben egy gyermekkórházat és az olimpiai játékok helyszínét látogatta meg, a herceg útnak indult Wagga Waggába. Ott van ugyanis a Charles Sturt Egyetem messze földön híres sajtgyártó laboratóriuma, ahol a tavalyi sydneyi gazdasági kiállításon aranyérmet nyert rikotta sajtot is készítették. A fehér köpeny, a gumicsizma és a hajháló szépen kiterítve várta a herceget - mindhiába. A stáb egyik tagja ugyanis közölte, hogy Fülöp herceg nem veszi fel őket, mert úgyis csak néhány percig marad. Bajlódhattak ezután a dolgozók a hatalmas tartálynyi szenynyezett citrom-mirtusz ízesítésű kísérleti sajttal. Egy idő múlva aztán kiderült, hogy a herceg előtt egy biztonsági ember is járt ott a kutyájával, akit egy tévéstáb is követett. Sebaj, Barry Lillywhite sajtkészítőt nem lehet eltántorítani. További teszteket fog végrehajtani a sajton, hátha meg lehet menteni. „Jó lenne, ha ki tudnánk hozni egy speciális Fülöp herceg szériát” - mondta. (Reuters)