Vissza a tartalomjegyzékhez


Motozás a színházban

A szmokingos színházrajongók nem sorolhatók Rio de Janeiro megrögzött bűnözői közé, mégis motozáson és fémdetektoros ellenőrzésen fognak átesni minden színházi előadás előtt. A napokban életbe lépő új szervezett bűnözés elleni törvény kötelezővé teszi fémdetektorok felszerelését nemcsak a tényleges bűnözési központnak számító diszkókban és a futballstadionok bejáratánál, hanem mozikban és évszázados kulturális örökséggel rendelkező színházakban is.
Ruy Cezar, Rio de Janeiro városi tanácsának tagja szerint a törvény megalkotásában nagy része volt annak az ámokfutásnak, amikor egy orvostanhallgató tavaly egy moziban lövöldözni kezdett, három ember halálát okozva. Brazília második legnagyobb városa valóban az egyik legveszélyesebb bűnözési központ. Sok járókelő halálát okozzák a rendőrség és bűnöző bandák fegyveres öszszecsapásaiból eltévedő golyók.
Ám az új törvény nem mindenkinek tetszik. A színházigazgatók például azt kifogásolják, hogy a törvényalkotók nem tettek különbséget a „szent színpad” és a punk- vagy rapklubok között. „Érzékenynek kell lennünk erre a kérdésre, különben már egy újságosbódéhoz is csak fémdetektoron keresztül lehet majd bejutni” - nyilatkozta Nelson Krumholz mozitulajdonos. (Reuters)