Vissza a tartalomjegyzékhez

Varga József
Veretlenül a B-csoportba

Remek teljesítménnyel rukkolt ki a magyar csapat a Pekingben lezajlott C-csoportos világbajnokságon. Szeles Dezső tanítványai minden ellenfelüket legyőzve ismét a B-csoportban folytathatják a küzdelmet.
A kilenc csapat részvételével lebonyolított torna csoportmérkőzésén Spanyolország és Dél-Korea volt a mieink ellenfele. A hispánok elleni 7:2-es siker jó bemelegítésnek bizonyult a koreai csapat elleni találkozóhoz. A csoportrangadón lehengerlő játékkal, 9:2-re múlták felül ellenfeleiket a fiúk.

A három csoportgyőztes körmérkőzésének a tétje az aranyérem és az A-csoportos selejtezőkön való indulás volt. A házigazda kínai csapat meggyőző, 5:0-ás győzelmet aratott a horvát gárda ellen, és bizakodva várta a magyarok elleni összecsapást. A 8000 néző előtt zajló nagy küzdelemben azonban a mi fiaink diadalmaskodtak 3:2 arányban. Az Interligában szerepelt, bajnok Dunaferr és az Alba Volán játékosaira épülő alakulat góljait Palkovics, Ocskay és Szélig szerezték.
A vasárnapi, horvátok elleni találkozón akár ki is kaphattak volna Palkovicsék, de ők másképp gondolták. A 2:0-ra megnyert első harmad után egyenesen gólfesztivált rendeztek a legények. A fehérvári különítmény ismét remekül ügyködött, és Palkovics két gólja, valamint Ocskay három találata mellé Sándor Szilárd is odatett három gólt.
A vége 13:3, így egy év kihagyás után ismét a B-csoportban bizonyíthat a magyar jégkorongozás a világnak. A fiatalok és rutinos veteránok ötvözetéből álló gárda megérdemli az elismerést, mivel a sportéletünk mostoha gyermekeiként kezelt jéglovagok folyamatosan szállítják az eredményeket.
A kanadai táblázaton élen végző, 12 pontos Ocskay és a 8 pontos Palkovics vezérletével szép sikereknek nézhet elébe a válogatott.
Az európai élvonalhoz való felzárkózáshoz feltétlenül szükséges, hogy a bajnokság színvonala és a sportág támogatottsága emelkedjék. A BS
leégése után csak két nagy fedett csarnok áll rendelkezésre, míg a huszonnégyszeres bajnok Ferencváros évtizedek óta a fedetlen Kisstadionban mérkőzik riválisaival.
A sportélet vezetőinek ideje lenne több támogatást (pénzt és helyet) biztosítani ennek a remek sportágnak, melyet a világon oly sokan méltán kedvelnek.