Vissza a tartalomjegyzékhez


Teljes csőd a McLaren

Szebb kezdést nem is remélhettek volna az olaszok. A Ferrari világbajnok pilótája, Michael Schumacher a Brazil Nagydíj után is százszázalékos, míg a nagy rivális McLaren még pontot se szerzett. A Mercedes újabb kudarcát nehezen emésztették meg az istálló szerelői és pilótái. Sajtóértesülések szerint Mika Häkkinen pilóta és Ron Dennis csapatvezető viszonya jelentősen megromlott. Még az is előfordulhat (ez azonban elég valószínűtlenül hangzik), hogy jövőre már a Villeneuve-Heidfeld páros vezeti majd az Ezüstnyilakat.


A finn Mika Häkkinen nyilatkozik az őt körülvevő újságíróknak. Keserű a szájíze     Fotók: Reuters

A második helyen végzett David Coulthardot a futam után a szabálytalan légterelők miatt kizárták, ám elképzelhető, hogy a McLaren fellebbezése után visszakapja a hat pontját. A McLaren az óvásában a rossz pályaviszonyokra, a „hullámos aszfaltra” hivatkozott. Döntés hétfőn várható.
Habár az idei esztendőből sok van hátra, és a világbajnokság sem dőlt még el, ám a McLarenek már jelentős, 26 pontos hátrányba kerültek. A hírügynökségek pedig Michael Schumacher végső győzelmének az esélyeit latolgatják.
Ami tény: a kétszeres német világbajnok végső sikere az olaszok 21 éve várt álmát valósítaná meg, legutóbb ugyanis 1979-ben, a dél-afrikai Jody Scheckter révén volt világbajnoka a maranellói istállónak.
Második győzelme után Schumacher jókedvűen nyilatkozott: „Ennél jobban nem is kezdhettünk volna. A fejlesztések célja az volt, hogy egy ilyen, közel tökéletes autót hozzunk létre.”
A Ferrarinál tehát mindenki elégedett, attól függetlenül, hogy Rubens Barrichello autója legutóbb csődöt mondott. Michael Schumacher győzelméhez nem férhetett kétség, még a McLaren-szimpatizáns angol lapok is elismerően szóltak Schumi újabb sikeréről.
„Ez az ész diadala volt az erő felett, az ösztönös zseni győzött a számítógépes szakemberek ellen. A McLarené a gyorsabb autó, de a Ferrarié Schumacher” - mérlegelt a The Times.
Michael Schumacher öccse, Ralf (BMW-Williams) az ötödik helyen végzett csapattársa, a brit Jenson Button előtt, aki így minden idők legfiatalabb pontszerzőjévé vált.
A korábbi csúcstartó a mexikói Ricardo Rodriguez volt, aki 1962-ben a Ferrari pilótájaként 20 évesen és négy hónaposan a negyedik helyen ért célba a Belga Nagydíjon. Button két hónappal fiatalabb most, mint Rodriguez volt akkor.
A következő Formula-1-es futamra április 9-én, San Marinóban kerül sor. (N. Sz.)

A Brazil Nagydíj:
1. M. Schumacher (német, Ferrari)
2. Fisichella (olasz, Benetton-Playlife)
3. Frentzen (német, Jordan-Mugen-Honda)
4. Trulli (olasz, Jordan-Mugen-Honda)
5. R. Schumacher (német, MW-Williams)
6. Button (brit, BMW-Williams)

A vb-pontverseny állása:
1. M. Schumacher    20 pont
2. Fisichella    8 pont
3. Barrichello (brazil, Ferrari) és R. Schumacher    6-6 pont
5. Frentzen    4 pont
6. Villeneuve (kanadai, BAR) és Trulli    3-3 pont