Vissza a tartalomjegyzékhez

MTI
Tíz év a pedofil apátnak

Tíz év börtönre ítélt egy apátot két volt kiskorú diákja megerőszakolásáért a franciaországi Aveyron megye esküdtszéke. Az ítélet 1994-1996 között elkövetett bűnöket hivatott megtorolni.

A most 71 éves Jean-Lucien Maurel akkoriban igazgatója volt a dél-franciaországi Mur-de-Barrez magán-középiskolájának. Három évvel ezelőtt névtelen levélben jelentették fel a pap-tanárt, aki a vizsgálat és a bírósági eljárás során végig tagadta az ellene felhozott vádat. A múlt héten azonban magabiztos fölénye, amellyel addig viselte a pert, megtört, amikor a tanúként beidézett volt diákok egyikével kapcsolatban - a bírói kérdések súlya alatt - bevallotta, hogy a fiú iránt fizikai vonzalmat érzett.
Az ügyész vádbeszédben 12 év börtönt kért a vádlottra, míg az ügyvédek, akik összeesküvésként próbálták tálalni az apát elleni vádakat, felmentést reméltek. Az esküdtek, miután több mint három órán át tanácskoztak, két volt - a bűntett idején 10, illetve 13 éves - diákjának megerőszakolásában találták bűnösnek az idős embert. Egy harmadik fiúval kapcsolatban a vádat nem találták megalapozottnak.
A nevelő-oktató küldetéssel megbízott francia katolikus intézmények vezetőinek álláspontja az, hogy az igazságszolgáltatásnak pedofília dolgában semmi oka különbséget tenni egyházi és nem egyházi emberek között, a törvényt kell alkalmaznia.
A kérdést azonban bonyolulttá teszi, hogy a francia törvények büntetni rendelik azt is, ha valaki tudomást szerez egy 15 éves vagy annál fiatalabb kiskorút ért szexuális inzultusról, és azt nem jelenti a hatóságoknak. Egyes ügyvédek értelmezése szerint a papokat viszont, csakúgy, mint az orvosokat a szakmai titoktartás kötelezettsége feloldja a feljelentés kényszere alól. A bayeux-i püspök ellen a közelmúltban indítottak vizsgálatot, amiért egy egyházmegyéjébe tartozó pap hasonló bűncselekményét elmulasztotta tudatni a hatóságokkal.