Vissza a tartalomjegyzékhez

Eperjesi Ildikó
Személyivel Horvátországba

„A szeptemberben várható alkotmánymódosítás nem fogja hátrányosan érinteni a horvátországi kisebbségeket, mivel az inkább az elnöki rendszer átalakításával foglalkozik majd” - mondta a Heteknek Szántó Tibor, a horvát parlament magyar nemzetiségű képviselője. Szántó Zlatko Tomcic parlamenti elnököt kísérte el budapesti látogatásán.

„Most be lehet bizonyítani, hogy az 1995-ben megkötött magyar-horvát kormányközi egyezményt tartalommal fogják megtölteni. Hamarosan a parlament előtt lesz négy, a kisebbségi nyelvhasználatot és az anyanyelvi oktatást érintő törvény tervezete. Most több a lehetőség, mivel az európai integráció jelen van a horvátországi politikai életben. A kisebbségi jogi normákat elfogadta az új horvát kormány. Az európai előírások meg fognak jelenni a kétoldalú kapcsolatokban is” - mondta Szántó a Heteknek.
Maga Tomcic is hangsúlyozta: nem véletlen, hogy első külföldi útja Budapestre vezetett. A horvát szábor elnöke azzal a jó hírrel mehetett haza, hogy Magyarország támogatja euroatlanti integrációját. Martonyi János külügyminiszter biztosította partnerét arról, hogy Budapest tapasztalataival, konzultációs eszközökkel elő tudja segíteni Zágráb európai uniós felzárkózását.
A zágrábi szábor elnöke szorgalmazta a Mol Rt. és az INA közötti tárgyalások újrakezdését, de visszautasította azokat a feltételezéseket, melyek szerint azért szakadtak volna meg a megbeszélések, mert felmerült a gyanú, hogy a Mol-ba az orosz maffia is előszeretettel fektet be.
Szó volt Tomcic látogatása során arról is, hogy a nem távoli jövőben személyi igazolványuk felmutatásával is utazhassanak egymás országaiba a magyar és a horvát állampolgárok. Zlatko Tomcic szerint ez a határmenti együttműködésre is kedvező hatással lehet.
Valóban hiányoznak titkos iratok a néhai Franjo Tudjman irodájából, amelyet lezártak és lepecsételtek a néhai horvát elnök tavaly november 1-jei kórházba szállítása után - erősítette meg a zágrábi államfői iroda dokumentumainak felmérésére felhatalmazott bizottság vezetője.
Néhány héttel ezelőtt a Nacional című zágrábi hetilap azzal vádolta meg Miroslav Tudjmant, a néhai elnök idősebbik fiát, hogy a titkosszolgálatok munkáját összefogó HIS főnökeként titkos iratokat tüntetett el az elnöki irodából. A lap tolvajnak nevezte Miroslav Tudjmant, és azt állította: olyan iratokat tüntetett el, amelyek azt bizonyítják, hogy Tudjman alkut kötött Slobodan Milosevic jugoszláv elnökkel Bosznia-Hercegovina feldarabolásáról. A Nacional szerint olyan iratok is eltűntek, amelyek Horvátország bosznia-hercegovinai katonai beavatkozásával kapcsolatosak, illetve Miroslav Tudjmanra nézve is terhelőek lehetnek.