Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
Furcsaságok egy letartóztatás körül

Az európai demokráciában elfogadhatatlan, hogy a rendőrség - egyébként ellentmondásos - gyanú alapján bilincsbe verve hurcoljon el munkahelyéről, nagy nyilvánosság előtt gazdasági vezetőket - áll a Menedzserek Országos Szövetségének közleményében. Az elnökség megdöbbenésének adott hangot a Suzuki Rt. három vezetőjével (kettő magyar, egy japán) szembeni eljárás miatt. Az érintettek mellett kiállt az egész gyár is, az üzemi tanács elnöke 600 dolgozó aláírásával Orbán Viktor miniszterelnökhöz fordult, hogy járjon közbe annak érdekében, hogy a vezetők szabadlábon védekezhessenek. A részvénytársaság tiltakozását fejezte ki az eljárással szemben, kiemelve, hogy egy új termék bevezetési időszakában felbecsülhetetlen kárt okoztak ezzel a cégnek.


Futószalagon a mi autónk

A rendőrség hangsúlyozta, hogy törvényes keretek között folytatja az eljárást a letartóztatott vezetők ellen: bírói végzésre hajtották végre az akciót, „folytatólagosan, bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett sikkasztás” alapos gyanúja miatt tartóztatták le előzetesen a három személyt. A rendőrség nyilatkozata szerint azután léptek, hogy a Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség és a Tatabányai Bíróság is áttekintette és értékelte a rendőrség bizonyítékait. A vád szerint a cég három vezetője 1995 óta 20 millió forintot a sajátjaként kezelt abból az összegből, amelyet a gyár dolgozói fizettek ki a használt autók vásárlásakor.
A Suzuki Rt. az ügy kapcsán belső vizsgálatot folytatott le, és egy széfből előkerült az ominózus 20 millió forint. A gyanúsítottak elmondták, hogy ezt az összeget óvadékként tartották vissza arra az esetre, ha visszakérnék a dolgozók az autók árát. A belső vizsgálat során kiderült, hogy nincsen hiány a vállalat könyvelésében.