Vissza a tartalomjegyzékhez

Aszalós Szilvia
A luxus brutalitása

A múlt heti „meleggyilkosság” ismét a szexiparra irányította a figyelmet, hiszen a tettes egy férfiprostituált, az áldozat pedig egy pornófilmmenedzser volt. Az eset kapcsán megkérdezett szakemberek meglepő becslési adatai szerint a világon kétszer annyi a férfiprostituáltak száma, mint a nőké. Lapértesülések szerint azért nehéz felszámolni a budai luxusbordélyházakat, mert „magas rangú személyek” is látogatják azokat.

Több késszúrással, brutálisan ölte meg Korda Istvánt, az Antenna Hungária Rt. Igazgatóságának egykori elnökét a múlt héten egy 23 éves fiatalember, akit az áldozat korábban aktmodellként foglalkoztatott. (Az egyébként jó politikai kapcsolatokkal rendelkező Korda 1998-ban vált meg igazgatói székétől, s azóta többek között „meleg” pornófilmek producereként tevékenykedett.) A „meleggyilkosság” sajnos nem egyedi a fővárosban, ahol nemrégiben egy bolgár diplomata és egy pap is életét vesztette.
Bár a Kordát meggyilkoló férfi magával vitt némi pénzt a sértett lakásából, a gyilkosság mégsem nevezhető nyereségvágyból elkövetettnek. „Aki azért öl, mert pénzre van szüksége, az általában megelégszik egyetlen ilyen szúrással - tudtuk meg Samu Attilától, a BRFK sajtóreferensétől. - Ennek a fiatalembernek, úgymond elborulhatott az agya, valamilyen trauma érhette, ezért vált indulatossá, brutálissá” - tette hozzá Samu.
Kránitz Mariann az Országos Kriminológiai Intézet munkatársa lapunknak elmondta: nem tudja megmagyarázni az ilyen és az ehhez hasonló eseteket. Arról viszont beszámolt, hogy az utóbbi években többször előfordult homoszexuális gyilkosság, és ezeknek megegyező, jellemző motívuma volt a brutalitás, az emberi élet kioltásához többszörösen elegendő agresszió. „Szerintem ennek lélektani hatása lehet. A nőkkel ellentétben a férfiak nem szokták felvállalni, hogy prostituáltak, illetve melegek. Ettől azonban szenvednek és összeomlanak.” Az áldozat sanyargatásáról, megalázásáról a kriminológus úgy vélekedik: „Valószínűleg meg akarják mutatni, hogy ők is tudnak erősek lenni, az addigi »elnyomó« fölé tudnak emelkedni.”
Tonhauser László, volt rendőrezredes lapunknak arról számolt be, hogy régebben alkalmi ismeretségekkel voltak összefüggésben a bűncselekmények: „A fiatal fiúk kilesték, hogy partnerük mennyire gazdag, aztán kifosztották, de azt is hasonló kegyetlenséggel tették.”
A becslések szerint a világon a férfi partnerek száma kétszer annyi, mint a nőké. „Fővárosi viszonylatban erről nem tudok nyilatkozni, mert nincs adatunk. 1993 májusától - mióta nincs regisztráció - a hölgyek számát sem tudjuk pontosan. Egy viszont biztos és sajnálatos, hogy az átlagéletkor mindkét esetben egyre alacsonyabb, és ez veszélyezteti a gyermekeket” - mondta Kránitz Mariann. A két háború közti időszakban a nőknél például 25-30 év volt az átlagos kor, a 80-as évek közepére ez 18-23 évre csökkent. Ma pedig még ennél fiatalabbakkal is találkozhatunk. „Úgy gondolom, hogy a gyerekeket ebbe a mocsokba végképp nem kellene belekeverni” - tette hozzá a szakember.
Egyes információk szerint exluzívabb ügyfélköre is van az alvilági hálózatok által futtatott lányoknak: befolyásos személyek, minisztériumi dolgozók, parlamenti képviselők. Mindezekről - a Magyar Hírlap hétfői cikke szerint - a prostituáltak tettek vallomást a rendőrségen. A nyomozók azt is megtudták tőlük, hogy volt olyan rendőr, akinek a zavartalan „működés” érdekében ingyen járt az örömlányok szolgáltatása.