Vissza a tartalomjegyzékhez

Somorjai László
Új Nemzet a régi bőrében

Lapunk értesülései szerint megdöbbentette a mérsékelt konzervatív politikusokat és értelmiségieket az a hír, hogy összevonják a Magyar Nemzetet a Napi Magyarországgal. Tudomásunk szerint az első közös lap megjelenésétől teszik függővé, hogy vállalhatónak tartják-e a lapot, bár már most aggódnak az orgánumért.

A Magyar Nemzet előfizetői várhatóan egy új, Napi Magyarország szellemiségű sajtóorgánumot kapnak kézhez április 18-ától, a Napi Magyarország kedvelői viszont Magyar Nemzet néven vehetik meg kedvenc lapjukat. A Napi Magyarországot megjelentető Mahir Kiadó Kft. ugyanis megvásárolta a Magyar Nemzetet a tulajdonos P&B Média és Portfolió Kezelő Rt.-től. Az új napilap tulajdonosa nem kívánja jogutódként átvenni a Magyar Nemzet újságíróit, hanem inkább saját dolgozóit preferálja.
Április 17-i dátummal, pályáztatás nélkül és lehetséges egyedüli vevőként, mindössze egy millió forintért vásárolta meg a Napi Magyarországot megjelentető Mahir Kiadó Kft. a Magyar Nemzet kiadói, alapítói és védjegyjogát a Postabank többségi tulajdonában lévő P&B Média Rt.-től. (A lapot nem sokkal a rendszerváltás után 430 millió forintra értékelte a francia Socpresse Rt.)
„Még Orbán Viktor is egyet értett Horn Gyulával abban a kérdésben, hogy a Magyar Nemzet nemzeti értéket képez” - mondta lapunknak Kristóf Attila, a Magyar Nemzet szerkesztőbizottságának elnöke, aki a jelen pillanatban - a dolgok folyamatában - még nem kívánta értékelni a helyzetet. A vele folytatott rövid beszélgetésből kitűnt, hogy pozitív változásokat is elképzelhetőnek tart. „Az, hogy legyen az országnak egy mértéktartó, konzervatív napilapja, amit eddig a Magyar Nemzet képviselt, mindannyiunk érdeke” - mondta.
Kósa Csaba, a Magyar Újságírók Közösségének (MÚK) elnöke, aki lapunk 1998. augusztus 15-i számának nyilatkozva azon örvendezett, hogy a kormány ígéretei alapján „a Magyar Nemzet a polgári újságírás hagyományait követve nagy konzervatív lappá válhat”, a mostani fejleményekre reagálva a következőt válaszolta a Heteknek: „A magam részéről lapösszevonásokat sohasem tartottam szerencsésnek. Ezúttal is féltem a Magyar Nemzetet. Féltem az elbocsátandó újságírókat és féltem a Magyar Nemzet hagyományait, azt az értéket, amelyet elődeikkel együtt teremtettek meg a magyar újságírás számára. Mi marad meg ebből a Magyar Nemzetből?”
„Olyan ez, mintha legéppuskáznák a kultúrának azt a területét, amit Magyar Nemzet képviselt” - fejezte ki aggodalmát Török Margit, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet nyugalmazott főszerkesztője, aki mindkét napilap lelkes olvasótáborába tartozik.
Lepies György a Sajtószakszervezet főtitkára szerint: „A megjelenési problémákkal és kis létszámú olvasóközönséggel küszködő Napi Magyarország a Magyar Nemzet presztízsét felhasználva akar nagyobb befolyásra szert tenni. De nem biztos, hogy egy Napi Magyarország-olvasónak a Magyar Nemzet szellemisége megfelel.”
Az általunk megkérdezett konzervatív értelmiségiek szerint az összevonás rámutat a nemzeti-keresztény politikai ideológia jelenleg meghatározó áramlatára. Nevezetesen arra, hogy a meghatározó politikusoknak nem megfelelő egy mérsékelt, a baloldalt árnyaltan megközelítő, nemcsak bolsevik tömböt látó, hanem például a szociáldemokrácia és a liberalizmus által képviselt értékeket is a maga módján elismerő lap. Az általunk megkérdezett „nemzetesek” szerint lehet, hogy az volt a baj a lapjuk jelenlegi stílusával, hogy nem volt elég propagandisztikus.