Vissza a tartalomjegyzékhez

Hajdú Sándor
Torgyán és a gazdák

Erőnek erejével akarnak fellépni a gazdák Torgyán József pártelnök-miniszter ellen. Félpályás út-, híd- és határátkelőhely-lezárással kívánnak tiltakozni Torgyán József - szerintük - hitszegő magatartása ellen. A kisgazda politikusok ellenben azt állítják: az igazi gazdák nem akarnak és nem fognak demonstrálni. A miniszter pedig egyenesen azzal érvel, hogy az elmúlt két évben annyi jó történt a mezőgazdaságban, mint az azt megelőző húsz évben együttvéve. Fideszes politikusok cáfolják, hogy a háttérben, titokban támogatnák a Torgyán-ellenes tüntetéseket.

„Gyakorlatilag nem valósultak meg az agrárágazat válságának kezelését, a termelők hitelterheinek enyhítését és stabilizálását és a kibontakozás segítését szolgáló javaslatok, pedig a minisztériumnak minden szükséges anyagi és jogi feltétel rendelkezésre állt vállalásai teljesítéséhez. A termelők támogatásával és az agrárbéke ígéretével elérte, hogy az Országgyűlés a stabilizálást és a kibontakozást szolgáló 65 milliárd forintos hitelkonstrukciót hagyott jóvá a megállapodás szerinti felhasználásra.
A minisztérium azonban olyan javaslatot terjesztett a kormány elé, amely szerint ennek csak töredéke szolgálna a hitelterhek enyhítésére, és az is olyan feltételekkel, ami a társas vállalkozások jelentős részét gyakorlatilag kirekeszti ebből a lehetőségből. A hitelkonszolidáció elmaradása a vállalkozások jelentős részének csődjével, munkahelyek ezreinek megszűnésével fenyeget már a közeli jövőben” - olvasható a tüntetéseket szervező Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) közleményében.
A MOSZ tűrhetetlennek ítéli azt is, hogy a miniszter sajátjaként kezeli az adófizetők pénzéből az ágazat válságának kezelésére elkülönített költségvetési keretet, és azt tetszés szerint osztogatja. Elítéli és visszautasítja azt, hogy a miniszter fenyegeti és zsarolja a megállapodás betartását követelő termelőket.
Nagy Tamás, a MOSZ elnöke lapunknak így nyilatkozott: a demonstráció oka a mezőgazdaság jelenlegi katasztrofális helyzete. Azonban amióta a vita zajlik, Torgyán József széles publikum előtt fogalmazza meg üzeneteit, politikai indítékokat is sejtetve a háttérben. Nagy Tamás egyszerűen fogalmazta meg a miniszter üzenetét: „Aki tartja a markát az kap, de cserébe fogja be a száját. Így folyik a közpénzek elosztása.”
Bánk Attila, a kisgazda párt országgyűlési frakcióvezetője lapunknak nyilatkozva leszögezte: jelen pillanatban nincs ok arra, hogy bárki is demonstrációt szervezzen. Ha lesz demonstráció, akkor az nem az egész mezőgazdaságban dolgozókat fogja szolgálni, hanem egy szűk, szövetkezeti lobby érdekeit akarja érvényesíteni. Bánk szerint a gazdák nem demonstrálni, hanem dolgozni akarnak, ezért nem valószínű, hogy az utakra vonulnak, de ha mégis ott lesznek a traktorok, azok vezetői a munkáltatójuk által kivezényelt szövetkezeti dolgozók lesznek. A frakcióvezető megjegyezte, jön a köztársasági elnökválasztás és két körzetben időközi országgyűlési képviselőválasztásra is sor kerül, ezért az FVM és Torgyán József lejáratásáról szól a jelenlegi helyzet.
Farkas Sándor, a Parlament Mezőgazdasági Bizottságának fideszes elnöke a Heteknek elmondta: nincs megalapozva a demonstráció, ő maga, mint szövetkezeti elnök abszolút nem ért egyet azzal, mert eredményeket nem lehet vele elérni.
A politikai szándékot illetően Farkas Sándor határozottan cáfolta lapunknak, hogy a Fidesz-MPP bármilyen módon is támogatná a demonstrációt. Véleménye szerint sokan azt hitték, hogy a mezőgazdaság lesz az a kitörési pont, amely az unióhoz való csatlakozás után Magyarország helyzetét erősíti. Sajnos ezek az álmok a csatlakozás közeledtével teljesen szétfoszlottak. Jó piacpolitikával lehet eredményeket elérni, de a termelők és az agrárvezetés összefogása még nem jött létre.