Vissza a tartalomjegyzékhez


INNEN-ONNAN

Középkori focitankönyv

A prestoni Futball Múzeum (Észak-Anglia) szerdán megvásárolta a legrégibbnek tűnő könyvet, melyet a fociról valaha is írtak. „Eddig összesen mintegy 48 ezer fontot fizettünk a futballtörténeti gyűjtemény darabjaiért, ezt a könyvet is beleértve” - nyilatkozta a Reutersnek Kevin Moore szóvivő, és hozzátette, hogy a nemzeti lottó állta a számlát. A legújabb szerzemény egy itáliai könyv, melyet Giovanni da Bardi írt 1580-ban, és az Értekezés a futballjátékról (Discorso sopra il gioco del calcio) címet viseli. „A futball középkori, itáliai változatáról szól, ami egyébként a mai futball egyik elődje - mondta Moore. - Számomra különben a legérdekesebb műtárgy az a mez, amelyet 1872-ben Glasgow-ban a legeslegelső nemzetközi játékon viseltek. Anglia játszott Skócia ellen.” Az eredmény mellesleg 0-0 volt. (Reuters) 


Bébibank

Hamburgban a szociális munkások szeretnék lecsökkenteni az utcán hagyott csecsemők számát, ezért nyitottak egy „bébibankot” a vöröslámpás negyed, a „Reeperbahn” közelében. A nem kívánt újszülötteket itt lehet elhelyezni. A nők név nélkül betehetik babájukat egy postaládaszerű bölcsőbe, ekkor egy riasztóberendezés jelzi az ott dolgozóknak, hogy újabb eltaszított kis ember érkezett. „Minden egyes megmentett baba élete azt igazolja, hogy érdemes csinálnunk” - nyilatkozta Heidi Rosenfeld, a létesítmény vezetője. Elmondta, hogy ha egy anya úgy dönt, mégis visszajön „letétbe helyezett” babájáért, ezt még nyolc hónapig megteheti, de ezután a gyermek örökbe adható. Az intézmény eredményessége azonban vitatható. 1709-ben egy holland „szamaritánus” már próbálkozott valami hasonlóval, szintén Hamburgban, de emberbaráti törekvése sajnos visszafelé sült el. Intézményét egy év múlva be kellett zárnia, mert az emberek elkezdtek idősebb gyerekeket is odavinni. (Reuters) 


Költsünk a költőkre!

Andrew Motion koszorús angol költő arra ösztönözte az iskolákat, hogy a költészetről többet tanítsanak diákjaiknak. Ily módon a gyerekek képzeletvilága gazdagabb lesz. Szerinte, ha szükséges, akkor kötelezni kell a nebulókat arra, hogy a verseket kívülről is megtanulják. A költő a Királyi Művészeti Akadémián évenként megrendezésre kerülő előadáson úgy nyilatkozott, hogy sajnos nem fér hozzá kétség, hogy a költészet nagy károkat szenvedett napjainkban mind az általános, mind a középiskolákban, mind pedig a felsőoktatásban. „Alig akad manapság olyan ember, aki buzdítana a folyamatos verstanulásra” - mondta. Azt maga a versíró is elismerte, hogy számos költészeti irányzat „nagy problémát okoz”, és ezeket még ő sem hajlandó befogadni senki kedvéért. Azonban úgy véli, minden gyermeknek meg kell adni a szabadságot arra, hogy eldöntse, érdekli-e a költészet vagy sem. Végül pedig felszólította kormányát, hogy hozzon létre egy alapítványt az értékes irodalmi alkotások külföldre való eladásának megakadályozására. (Telegraph) 


Újra együtt a család

A pennsylvaniai Barbara és Charlie Smith újra egy fedél alatt lehet 17 gyermekével. A Smith családot a múlt évben kilakoltatták egy bírósági ítélet alatt levő házból, és arra kényszerítették őket, hogy családjuk több részre szakadjon. Azonban nemrég beköltöztek egy 80 éves házba, amit önkéntes munkások százainak segítségével tudtak rendbehozni. Smith úr „életmentőknek” nevezte az önkénteseket, akik újjáépítették a házat, és 16 szobára való bútort adományoztak nekik. „Manapság nem lehet nagy családokat látni, főleg nem olyanokat, amelyekben szeretet és egység uralkodik.” (USA Today)