Vissza a tartalomjegyzékhez

Takács Gabriella
Talpalatnyi Olaszország

Budapesten a közhiedelemmel ellentétben pezsgő diákélet zajlik, legalábbis az ELTE olasz szakos hallgatóinak körében. A közélet a lelkesedés mellett azonban megkívánja a maga bázisát is, ennek köszönhetően két héten belül megnyitja kapuit a diákság olasz kávézója az Olasz Intézet védőszárnyai alatt, lelkes egyetemisták közreműködésével, körülbelül két percnyi gyalogútra az egyetemtől. A létesítmény előreláthatóan magában foglalja mindazt, amit az autentikus itáliai klíma csak megkívánhat.


Az Olasz Intézetnek jelenleg otthont adó palota egykoron, 1865 és 1906 között a magyar parlament épületéül szolgált

A kávézó garmadával árusítja majd az olasz édességeket, többek között tiramisut és csokoládégolyóhoz hasonlító profitterolt vagy fenyőmagot is tartalmazó diós és olajos pesto sajtot és péksüteményeket. A helyiség mindemellett a diáktársadalom kulturális igényeit kielégítő könyvtárként is funkcionál majd, hiszen olasz témájú könyvek széles választéka szerepel kínálatában. A magukat arra érdemesnek tartóknak lehetőségük nyílik majd itt bemutatni irodalmi vagy képzőművészeti jellegű alkotásaikat, ha azoknak bármiféle kapcsolata van az olasz kultúrával. 
A két héten belül megnyíló Ifjúsági Kávézó valójában nem az első lesz; már működik az Olasz Kulturintézet falain belül egy kávéház, ahol ugyancsak előadóesteket, konferenciákat, továbbá olasz kulturális és zenés esteket terveznek.
Az olasz-magyar kulturális kapcsolatok ápolásának a gondolata már az 1930-as évek elején fölmerült, s a merész gondolatokat csakhamar határozott intézkedések követték. Ennek eredményeképpen Budapest felajánlotta a baráti ország kultúrmissziós céljaira az Ybl Miklós által 1865-ben tervezett, a Nemzeti Múzeum kertjére néző neoreneszánsz stílusú épületet. 
Az Intézet egyébként a mai napig egyik fő profiljának tekinti az olasz nyelvtanfolyamok szervezését, legjobb hallgatóit ösztöndíjakkal jutalmazza, hogy részt vehessenek a sienai, genovai, milánói egyetemek nyelvtanfolyamain, s emellett számos irodalmi estet és konferenciát szervez. (További információk: 06(1) 318-8144)