Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
A szociális mérnökség átka

Húsz évvel azután, hogy a kínai parlament, a Nemzeti Népi Kongresszus elfogadta az egygyermekes családmodellről szóló törvényt, a kormány jelentős változtatásokra készül a „szociális mérnökség” példa nélküli, hoszszú távú következményei miatt. A drasztikus intézkedések szükségességét annak idején azzal indokolták, hogy népességrobbanás és ezzel tömeges éhezés fenyegeti az országot - írta összefoglalójában a londoni The Daily Telegraph.

Most, hogy a születési ráta biztonságosabb szintre esett vissza, bár a családtervezési programot nem törlik el, annak végrehajtása rugalmasabb lesz, és - kategóriájától függően - több kínai állampolgárnak megengedik, hogy egynél több gyermeke szülessen.
A szükséges változtatások egyik oka, hogy a születési statisztikákból több millió leánygyermek tűnt el. A Kínai Társadalomtudományi Akadémia szerint minden száz leánycsecsemőhöz képest az országban mintegy százhúsz fiúgyermek születik. Néhány éven belül Kínában katasztrofális „nőhiány” áll elő, amely azt fogja jelenteni, hogy több millió férfi nem tud majd feleséget találni magának. (Hetek, 1998. november 28., )
A lánygyermekek alacsony száma persze nem a véletlen, hanem a nagyon is tudatos „családtervezés” műve. A terhességi ultrahangvizsgálatok alapján nagy bizonyossággal megállapítható a születendő gyermek neme, s ha az éppen kislány, akkor előfordulhat, hogy illegális, szelektív abortuszra kerül sor. Kínában ugyanis még mindig széles körben elfogadott az a nézet, hogy a családi vonal fenntartói kizárólag a fiúk.
A megdöbbentő statisztika másik oka, hogy vidéken a kormány családtervezési programjának hivatalos végrehajtói gyakran megengedik, hogy egy házaspár második gyermeket vállaljon, de csak akkor, ha az első kislány volt. Sok vidéki család inkább elmulasztja leánygyermekének hivatalos anyakönyveztetését, mert a megtartásukhoz súlyos pénzbüntetést kellene fizetnie. Vidéken, ahol a legtöbb kínai él, a program végrehajtásáért felelős tisztviselők gyakran visszaélnek a hatalmukkal, és a szabályokat megszegők házait leromboltatják, vagy éppen megvesztegettetik magukat a jobb módú parasztokkal.
Hivatalosan senkit sem kötelezhetnek abortuszra, ugyanakkor az a nő, aki véletlenül esett teherbe, nem tarthatja meg a megengedett egyetlen gyermeke utáni másodikat. Az a nő, aki mégis megpróbálja kijátszani a rendszert, súlyos pénzbüntetésre és sterilizációra számíthat. Ezen felül talán a legsúlyosabb szankció, hogy nem engedik gyermekének az anyakönyveztetését, s ezáltal a csecsemő állampolgárság nélküli földönfutó lesz, akinek nem lesz joga a tanuláshoz, és jó munkához sem tud majd hozzájutni. Ez alól még Kína többmilliós katolikus lakossága sem kivétel.
Zsao Hsziao Duan, aki pár évvel ezelőtt még az egyik kínai faluban a családtervezési program egyik fő felelőse volt, és nemrégiben az Egyesült Államokba menekült, egy kongresszusi bizottság előtt felfedte a hazájában uralkodó viszonyokat. A magát „szörnynek” nevező nő maga is részt vett kilencedik hónapos terhes anyák abortuszra, mások sterilizációra kényszerítésében, illetve az egygyermekes normát túllépők házainak a lerombolásában. A városában mindenki által gyűlölt nő maga is rászolgált volna valamilyen büntetésre, hiszen illegálisan fogadta örökbe második gyermekét, akit a törvény szerint bármikor elvehettek volna tőle. 
Zsao asszony nyilvánosan kért bocsánatot azért a hivatalában eltöltött 14 évért, amelynek során számos asszony és gyermek vált intézkedései miatt a rendszer áldozatává. „Minden bántalmazott nőért és minden megölt gyermekért őszintén bocsánatot kérek, és megbánom a bűneimet” - mondta a Kínából elmenekült nő. Volt olyan esete, amikor egy kilencedik hónapban lévő terhes asszony papírjait vizsgálta, és amikor meglátta, hogy ez a végzetes kifejezés szerepel rajta: „születési anyakönyvi kivonat kiállítása nem engedélyezett”, akkor azonnali abortuszra küldte a hivatal szomszédságában lévő klinikára. Ott megindították a szülést, majd a gyermek koponyájába az orvos mérget injekciózott be. Amikor meghalt, az újszülöttet egyszerűen kidobták a kukába. 
Hivatalának működése alatt besúgóhálózatot is fenntartott, hogy a születést szabályozó törvény megszegői elleni fellépések hatékonyabbak legyenek. Zsao asszony egy videokazettát is bemutatott Washingtonban képviselőházi tagok, emberi jogi szószólók előtt, melyen a kamera egy olyan számítógépes szobát mutat, ahol a városban élő valamennyi nő házasságával, szüléseivel összefüggő összes számot, sőt még a menstruációs ciklusaik adatait is tárolják. Állításait a washingtoni kínai nagykövetség visszautasította, mondván, az állami családpolitika végrehajtása rábeszéléssel, és nem kényszerrel történik. Kína azzal védelmezi egygyermekes családpolitikáját, hogy ezzel 300 millió éhes száj etetésétől mentette meg a világot.