Vissza a tartalomjegyzékhez

Mogyorósi Géza, Berlin
Rekord munkanélküliség és exportsikerek

A CDU hónapok óta tartó pénzügyi botránya miatt a német politikusok kevesebb figyelmet szentelnek az NSZK legsúlyosabb társadalmi gondjának, a riasztó munkanélküliségnek. Az immáron 11 százalékos, 4,3 milliós állástalan tábort az sem vigasztalja, hogy Németország továbbra is sikeres a külpiacokon.

A Gazdasági és Technológiai Minisztériumot 1998 ősze óta irányító Werner Müller joggal lehet büszke arra, hogy hála az NSZK tavalyi, mintegy ezermilliárd márkás exportjának, megőrizte irigylésre méltó második pozícióját a világranglistán az Egyesült Államok mögött. Németországban minden negyedik munkahely sorsa függ a politikai és tőzsdei viharokra igen érzékeny exportszférától. Az Európai Unióval és az USA-val szemben kiviteli plusszal dicsekedhet Németország: a nagy rivális, Japán azonban rendre több árut szállít az NSZK-ba, mint amennyit onnan importál.
A német export 17,7 százalékát gépjárművek teszik ki: a Földnek aligha van olyan csücske, ahol ne furikáznának germán autók. Keresettek külföldön az NSZK-ban gyártott egyéb technikai berendezések, gépek is (15,6%), valamint a vegyipar termékei (12,7%). A kiviteli lista sereghajtóit a mezőgazdasági és élelmiszer-ipari áruk jelentik. Ha ez szóba kerül, akkor a németek tréfásan azt hangsúlyozzák, hogy annyira finom a hazai hús, gabona meg a sör, hogy inkább maguk fogyasztják el… Mellesleg a folyékony kenyeret a polgárok zöme az alapvető élelmiszerek közé sorolja!
A Szövetségi Köztársaság öt legfontosabb exportcélországa a kivitel mennyiségi sorrendjében: Franciaország, USA, Nagy-Britannia, Olaszország és Hollandia. Magyarország szempontjából export és import tekintetében egyaránt az NSZK a legjelentősebb partner a világon, ami a német tőkebefektetési kedvet is erősíti.
S milyen terméket vásárol külföldön a legnagyobb közép-európai állam? Nos, ne tessék meglepődni: elsősorban személygépkocsikat. Az import négykerekűek közül hagyományosan a szomszédos Franciaország modelljei a legkedveltebbek az igényes germán piacon.

A tíz társult ország németországi teljes exportjának megoszlása 1998


Németország a volt szocialista országok kedvelt exportcéltáblája. Az EU-val társult tíz ország közül a lengyel, a cseh és a magyar részarány 74 százalékos. Csehország és Magyarország adja a térség gépipari kivitelének a 71 százalékát. Az agrárkivitel döntő többségét, 73 százalékát, Lengyelország és hazánk adja. A volt szocialista országokon belül Szlovákia mellett Magyarország növelte leginkább a részarányát a német exportpiacon az elmúlt 5 évben. Hazánk más társult országokhoz képest kiemelkedően többet szállít a magasabb technológiai fejlettséggel rendelkező termékekből: 1998-ban közel kétszer annyi járművet és alkatrészt exportáltunk Németországba, mint Csehország, ahol a német Volkswagen tulajdonrésszel rendelkezik a Skodában.