Vissza a tartalomjegyzékhez

Szűcs Emese
Teheted-e a fehér hajat feketévé

„Gondolta volna valaha, hogy ősz haja ismét természetes színében ragyoghat? Világújdonság! Tíz éven át tartó intenzív kutatómunka eredményeként megszületett a természetes hajszín-regeneráló krém, mely visszaadja az ősz haj eredeti színét” - ez áll az egyik legnagyobb kozmetikai cég hirdetésében, amely valóban újdonságot hozott a hajfestékek végtelennek tűnő, unalmas palettájára. A hajfestés ma tömegeket érint, olyan mérvű divatja van, amilyenre még nem volt példa.


A szépségipar komoly üzletággá fejlődött Fotó: Corel

Ha valaki kicsit szkeptikus a hír hallatán, és mielőtt leemelné a polcról az amúgy nem olcsó terméket, úgy dönt, jobban utánajár a dolognak, az még időben felszámolhatja azt a hirtelen támadt illúzióját, hogy a fehér hajszálat újra véglegesen feketévé teheti. Sajnos ez a világújdonság sem így működik. Az új termékkel előrukkoló cég információs vonalán segítőkész hölgyek adnak teljesen korrekt felvilágosítást a krém használatáról és a várható eredményről, amely röviden így szól: a termék háromszori-ötszöri használata után kezdi elérni a fehér hajszál az eredeti színét, és ez csak a barna haj különböző árnyalataira érvényes. 
Amennyiben a haj festve van, akkor csak a már lenőtt hajtövet érdemes a termékkel kezelni, mivel a haj festett részén a krém egészen más színt hozhat létre. Az eredmény az ötödik alkalommal szinte garantált, ámbár az új készítmény hatása is csak addig tart, míg le nem nő a haj újra, mivel a hajhagymából továbbra is ősz hajszál nő. A művelet tehát változatlan: havonta, hathetente a hajat festeni kell, csak ez esetben nem színezővel, krémhaj-festékkel, hanem hajszín-regeneráló krémmel. Még egy aprócska különbség akad, ez pedig az árában van, ez utóbbi ugyanis drágább, mint az eddig ismert hajszínező termékek.
Dr. Nyirkos Péter bőrgyó-gyász szerint nincs olyan, a gyakorlatban is alkalmazható eljárás, amely rá tudná bírni az ősz haj hagymáját, hogy újra festékanyagot juttasson a hajba, mivel ott, ahol a haj ősszé válik, lényegében leáll a pigmenttermelés. Ezt a szépséghibát különösen a nők orvosolják hajfestéssel, erről a módszerről jelenleg annyi tudható, hogy nagy veszélye nincs.
A rendszeres hajfestés ugyanakkor a hajszálakat megviselheti, de a haj hagymáját nem károsíthatja. A fejbőrön allergiás tünetek néha előfordulnak. Éppen ebben hoz új fejlődést a hajszín-regeneráló készítmény: megpróbálja utánozni azt a természetes folyamatot, amelynek során a haj színanyaga, a melanin kialakul, így a hagyományos hajfestés esetén használt vegyszerek használata elkerülhető. Ez kíméli a hajat, és valószínűleg tovább csökkenti az allergiás reakciók gyakoriságát.
A hajban kétféle melanin fordulhat elő, az egyik inkább a barna, a másik inkább a szőke, vörös vagy fekete hajban. A készítmény csak az első típusú melanint tudja létrehozni, így az eredetileg barna haj ősz szálainak színezésére alkalmas.
A bőrgyógyász szakorvos szerint a közhiedelemmel ellentétben tudományosan egyáltalán nem bizonyított az idegrendszeri labilitás, a stressz, a sokk és az őszülés közti párhuzam. A tudomány mai állása szerint az őszülésre való hajlam elsősorban genetikai okokkal magyarázható. Végeztek már vizsgálatokat arra vonatkozóan, hogy a korábban őszülő emberek korábban is öregszenek-e, esetleg hajlamosabbak-e a megbetegedésre, de a vizsgálatok nem igazolták, hogy ezeknek az embereknek a szervezete lényegesen másképp vagy roszszabbul működne.
Érdekességnek számít, hogy a fekete bőrű emberek átlagosan 40-50 éves korukban kezdenek el őszülni, míg a fehérek 30-40 évesen.