Vissza a tartalomjegyzékhez


Bűntudat nélkül

A múlt héten Leni Riefenstahl német színésznő és filmrendező - az egykori náci Németország propagandaiparának fontos alakja - férjével, Horst Kettnerrel együtt könnyű helikopterbalesetet szenvedett Szudánban. Itt forgat ugyanis filmet saját életéről a Németországban nagyon népszerű 97 éves hölgy. Állítása szerint olyan sok kedves levelet kap rajongóitól, hogy három titkárnőt kell alkalmaznia ahhoz, hogy mindegyikre válaszolhasson.

Az egykor a nemzetiszocialista eszmények népszerűsítését munkássága középpontjába helyező filmrendezőnő rajongói
- akik jórészt fiatalok - mostanság versekkel és ajándékokkal kedveskednek neki. Az 1975 óta férjével búvárkodó és fényképező hölgy képei világhírűvé váltak, gyűjteményét a föld számos országában kiállították. Esztétikai motívuma az ember és a természet szépségének bemutatása. Éhező, nyomorult emberekről soha nem tudósít, kedvenc fotótémája viszont a szudáni Nuba törzs harcosainak viadala, akik harc közben egymást véresre vagdossák. Riefenstahl asszony mindezek ellenére úgy nyilatkozott, hogy nem szereti a kegyetlenséget, a gyilkolást, még filmen sem. Különös örömére szolgál viszont az, hogy George Lucast a Csillagok Háborúja záró jelenetének megalkotásában egyik korábbi filmje, a Triumph des Willens (Az akarat diadala) inspirálta.
A Triumph des Willens volt a rendezőnő első nagy sikere, amit 1934-ben a náci párt megrendelésére készített, és tökéletesen megkomponált náci propagandafilmet alkotott belőle. Kevesen kérik tőle számon, hogy Hitler hatalomra jutása után teljes erejét és tehetségét a náci eszmék népszerűsítésébe fektette. Leni Riefenstahl volt ugyanis Hitler kedvenc rendezőnője, aki a nagysikerű Triumph des Willens után a 1936-os berlini olimpia nem kevéssé náci propagandafilmjének, a Fest der Völker-nek (Népek ünnepe) rendezésével is őt bízta meg (képünkön). Még a központi stadiont is az ő rendezői igényei alapján alakították ki, hogy a kamerák mozgatásához, a hatásos képek beállításához megfelelő hely legyen, hogy a világ első monstre televíziós közvetítése zavartalanul folyhasson.
Szavára adtak a náci vezérkarban is: Leni Riefenstahl javaslatára nevezték ki egykori operatőrét, Walter Frentzet haditudósítónak. Bizalmas feladatokkal látták el: 1941-45-ig Hitler különböző főhadiszállásain készített filmfelvételeket a Führerről. A legutolsó képeket is ő vette fel Hitlerről az 1945-ös születésnapján, röviddel a vezér öngyilkossága előtt. Leni Riefenstahl pártfogoltjának másik feladata a szigorúan titkos német rakétagyártás dokumentálása volt. S mivel a legtitkosabb bűnöket sem lehet örökké eltitkolni, a haditudósító fia, miután apja 90 évesen öregotthonba költözött, annak 100 színes diafelvételére bukkant a pincében. A képeken koncentrációs táborba zárt foglyok láthatók, akik embertelen körülmények között dolgoznak a mittelwerki földalatti rakétagyárban és a Krakkó melletti Blitznába telepített Heidelager kísérleti kilövőállomáson.
Leni Riefenstahl a Harmadik Birodalom bukásáig Hitler legbensőbb baráti köréhez tartozott. A német filmes körökben a mai napig köztiszteletben álló személyiség egyesek szerint öszszekötő kapocs a náci művészet és világszemlélet és a mai német fiatalok között. (Stern-dpa)