Vissza a tartalomjegyzékhez


Vitatott vitaminok

A vitaminok növelik az életerőt, az egészségtelen életmód azonban idő előtt ellensúlyozza a hatásukat. Egyetlen cigaretta például a sejteket erősítő C-vitaminból 30 ezer mikrogrammot „gyilkol meg”, miközben az emberi szervezetnek napi 50 ezer mikrogrammra lenne szüksége. Az erős dohányosoknak tehát gyakrabban kellene C-vitaminban gazdag citromba harapniuk - ajánlja a Geo osztrák tudományos magazin internetes kiadása, a Geo Explorer. Még több „savanyúságot” igényel azonban a párkapcsolatban bekövetkezett komolyabb összeveszés. A partnerrel húsz percen át folytatott civakodás 300 ezer mikrogramm C-vitamin „gyilkosa” - állítja a Geo. Viszont a jóból is megárthat a sok.


- Ne izgassa magát főtörzs, inkább egyen egy kis káposztát!

Mivel a vitaminok sokak számára létszükségletet jelentenek, az ember már hosszú ideje patikában vásárolt vitaminkészítményekkel igyekszik javítani egészségét. Ám aki túl bőkezűen fogyaszt a laboratóriumok gazdag választékából, az szintén kockázatot vállal. Még a vízben oldódó, tehát a szervezetből gyorsan kiválasztódó C-vitamin is veszélyes lehet - például vesebántalmakban szenvedők számára. A zsírban oldódó A-, D-, E- és K-vitamin pedig felgyülemlik a szervezetben, s ezért életveszélyessé is válhat, ha túlságosan sokat fogyasztunk belőlük. Ráadásul a vitaminok - „sakk-matt” alapon kölcsönösen kiszorítják egymást, ha túl nagy menynyiségben fogyasztjuk őket. Önmagát mérgezi például az, aki napi ezer mikrogrammnál többet fogyaszt a májban felhalmozódó A-vitaminból azért, hogy a szemét jobban védje a képernyő villogásától. Sarkkutatók, akik fókák és jegesmedvék A-vitaminban rendkívül gazdag máját fogyasztották, hajhullásra, fejfájásra és görcsökre panaszkodtak.
Ezért a jelmondat ez legyen: étkezzünk mértékletesen, éljünk kiegyensúlyozottan, és a szépségre, jó erőnlétre és boldogságra ajánlott univerzális gyógyszerek bevétele előtt kérjük ki orvosunk tanácsát - idézte az APA osztrák hírügynökség a Geo magazint. (MTI)