Vissza a tartalomjegyzékhez


Globálfalu kutyamódra


Az állat bőre alá beültetett chip olyan kódot tartalmaz, amely alapján orvosi adatait ellenőrizhetik

Az európai kutyusok ugyanazt élhetik át most, mint a keleti blokk országai a vasfüggöny leomlásakor: „Végre mehetünk Nyugatra!” Az ötéves Frodo Baggins volt az első házikedvenc, aki Britanniába utazott, miután hétfőn Londonban könnyítettek az évszázados karanténtörvényeken. A francia Calais kikötőben szállt kompra Frodo, az eb, és egy ünnepi fogadásra hajókázott a dél-angliai Doverbe. Győzelmi kokárdákkal feldíszített állatbarátok özönlötték el a kikötőt. Mindenki látni akarta Frodót, aki először a bőre alá ültetett mikrochippel, egy halom irattal és egy vadiúj vörös útlevéllel igazolta magát, majd villogó fényképezőgépek előtt pózolt. Ezt megelőzően Frodónak 6 magányos hónapot kellett a kutyatenyésztő telepen töltenie borsos áron, míg gazdája vissza nem jött.
A karanténtörvényeket eredetileg abból a célból hozták, hogy a halálos kimenetelű veszettség ne terjedjen át a kontinensről Britanniába. Az állatbarátok azonban addig kampányoltak, míg el nem érték, hogy enyhítsenek a törvényeken. A veszettség egyébként egyre ritkább Európában, évente kevesebb mint 10 emberi áldozatról szólnak a jelentések. Britanniában 25 éve volt utoljára pánikhelyzet, amikor is egy sussexi nőt megharapott egy denevér. Az új tervezet elég összetett, hiszen úgy kell biztosítani a magas szintű egészségvédelmet, hogy közben az állatok ne kényszerüljenek magánzárkákba. A program szerint 22 nyugat-európai országból érkező állatok mentesülhetnek a karantén alól, amennyiben a gazdájuk igazolni tudja, hogy veszettséggel nem fertőzöttek. Ezenkívül a minősített állatokat kullancs elleni és féregtelenítő kezelésben kell részesíteni. Az érvényességhez az is hozzátartozik, hogy az állat az elmúlt hat hónapban nem kóborolhatott el a minősített európai zónán kívül.
Mindezek ellenére kutyát, macskát repülni egyelőre nem láthatunk, mivel légi utazásra még nem kaptak engedélyt a kis kedvencek. (CNN)