Vissza a tartalomjegyzékhez

Munkatársunktól
Danke Lothar

A Bajnokok Ligája két legesélyesebbnek tűnő résztvevője, az FC Barcelona és a Bayern München már biztosan a negyeddöntőben folytathatja pályafutását. Mindkét csapat, a csoportküzdelmek vége előtt két fordulóval, csoportja élén áll 10 ponttal. Kedden a spanyol csapat könyvelte el továbbjutását, miután a Portóval szemben győzelmet aratott, de a portugálok még messze nem vesztették el a folytatás reménységét, melyhez csupán egy pont szükséges. A Bayern egy hét leforgása alatt kétszer mért súlyos csapást spanyol ellenfelére, a Real Madridra (4-2, majd 4-1 arányban), amely a közeljövőben az ukrán Dinamo Kijevvel vívhatja csatáját a második helyért. A meccs azért is volt különleges, mert a német csapat élő legendája, Lothar Matthaus utoljára lépett pályára a Bayern színeiben. Matthaus 400 esetben támogatta München tétmérkőzéseit, és 144-szer képviselte országát. A harminckilenc éves védő Amerikában kívánja karrierjét betetőzni, a New York Metro Stars gárdájában. A végső mérkőzés nem okozott csalódást számára; a normál játékidő utolsó percében az edző lehívta a pályáról, ezzel lehetőséget adva az Olimpiai Stadion közönségének, akik helyükről felpattanva intettek búcsút a távozónak. Matthaus nagyon elérzékenyült. A mérkőzés végén így nyilatkozott: „Minden nagyon megérintett. Ennél jobbra nem is számíthattam volna. A Real Madrid itt nálunk, az Olimpiai Stadionban, fantasztikus légkör; 4-1-re nyerünk; mi kell ennél több. Biztos vagyok benne, hogy egész életemben emlékezni fogok erre az estére. Sokszor gondoltam arra, hogy most fogok utoljára játszani együtt a társaimmal, de a meccs alatt teljes mértékben a játékra koncentráltam. Ezennel búcsút intek a Bayernnek, és péntektől új kalandba vágok.”


Ezzel a góllal mentett pontot a Liverpoollal szemben a Manchester United. A gólt Solskjaer szerezte. A Manchester továbbra is vezet a bajnokságban    Fotó: Reuters

Nemcsak Matthaus számára marad emlékezetes a találkozó, hanem a spanyol védő, Hierro számára is, aki megjegyezte: úgy fog a meccsre gondolni, mint legrettenetesebb rémálmára. A kritikusok szerint a madridiak úgy játszottak, mintha ifjúsági játékosok lennének, és már az első félidőben vereségre ítélték magukat.
A B-csoportot a Manchester United vezeti, továbbjutóként szóba jöhet rajta kívül az olasz Fiorentina vagy a spanyol Valencia. A D-csoport élén is angol csapat áll, a Chelsea, mellette a Feyenoordnak van még esélye a legjobb nyolc közé jutásra. A program rendkívül sűrű, az elkövetkezendő két hét során le is bonyolítják a további két fordulót, április elején pedig már a nyolc legjobbat kísérhetjük figyelemmel.