Vissza a tartalomjegyzékhez

Németh Szilárd
Mint falra hányt borsó

Az ISM reklámozni kívánja a magyar sportot. „Szurkolj, ne háborúzz!” - így a szlogen. Az ISM és a McCann-Erickson cég közösen 400 óriásplakátot, megannyi tévé-, rádió- és újsághirdetést tett közé. Deutsch Tamás sportminiszter kijelentette: az utóbbi ötven év legnagyobb, a sportot népszerűsítő kampányáról van szó. Már az akció első hetét botrányok kísérték.

Taps köszöntötte a sportszerűség jegyében fehér pólót magára öltő huszonkét játékost (ez már a kampány része!), illetve a három játékvezetőt. Az Újpest-Dunaferr mérkőzés kezdete előtt tinédzser korú fiatalok lengették a négyszer négy méteres Fair Play-zászlót, majd a futballisták ajándékpólókat dobáltak a hálás közönségnek. A mérkőzés előtt egyperces gyászszünettel emlékeztek az Újpest egyik tulajdonosának, Lukács Ferencnek fiatalon elhunyt unokahúgára.
A PNB rangadója negyven percig a megszokott mederben zajlott, az iram sok kívánnivalót hagyott maga után. A negyvenharmadik percben aztán jött az első piros lap, az első tizenegyes és az első gól. Az újpesti Szlezák a tizenhatoson belül kezezett, és mivel volt már egy sárgája, Bede kiállította. A büntetőt Zavadszky értékesítette. A 44. percben Tamási dühében kis híján eltörte Komódi sípcsontját, újabb piros. Rögtön a kiállítás után a húszéves Kovács Balázs nyomdafestéket nem tűrő szavakkal illette Bedét. („Csak annyit mondtam, hogy elvezette a mérkőzést” - magyarázkodott Kovács Balázs.) Ő is mehetett zuhanyozni. Várhidi Péter edzőt is kiállították, mert káromkodott és lökdösődött.
A szurkolók eközben elvesztették türelmüket. Eleinte még csak szitkozódtak („Bede! Te állat!...”), majd kőzáport zúdítottak a játékvezetőre és aszszisztensére. A stadionban lincshangulat alakult ki, Bede le is fújta a találkozót. A tömeg még órákig várt a kijárat előtt a bíróra, ám őt csak sokkal később, rendőri kísérettel tudták kimenekíteni, miután lekapcsolták a stadion világítását.
Az MLSZ később úgy határozott, hogy a Megyeri úti stadiont a bajnokság végéig bezárja, Tamásit egy hónapra, Kovács Balázst 28-ig, Szlezákot pedig egy mérkőzésről tiltja el. Ám, mint Várhidi Péter mondta, a csapaton belül is kioszt büntetéseket. A példamutató tréner arra a kérdésre, hogy önmagát is megbünteti-e a kiállításáért, nemmel válaszolt, mondván, ő nem tett semmi rosszat.
A vártnál simábban jutott a BVSC-Brendom csapata a vízilabda Magyar Kupa döntőjébe, miután a visszavágón is legyőzte az FTC csapatát. Ám ez a találkozó aligha az eredményéről (12-7), inkább Hesz „Móci” legújabb mutatványáról marad emlékezetes.
Hesz az első negyed végén kiprovokált egy kiállítást és egy négyméterest, mivel állcsúcson vágta Petiket. Később bevágott egyet Märcznek is, akinek eleredt az orra vére. Tíz másodperc múlva fejelésért kiállították. Amikor pedig már eldőlt a mérkőzés, hirtelen lerántotta Dalát, majd úgy megütötte a fejét, hogy annak bal szeme alatt felhasadt a bőre. Ekkor a BVSC edzője, Gerendás György leanyázta, mire Móci kimászott a vízből, és jól megverte egykori nevelőjét és edzőjét. Gerendás nem ütött vissza. Ezek után Heszt végleg kiállították, beszélt nagyapjával, a legendás Gyarmati Dezsővel, majd pedig bevonult az öltözőbe.
Hesz az alábbi módon értékelte az eseményeket a Nemzeti Sportban: „Amikor a Tonya odacsapott, elhatároztam, hogy kiütöm. Pechemre víz fölöttire sikeredett, a nagyfater szóvá is tette utána, hogy miért nem tudom rendesen a víz alatt bonyolítani. Ami a Gerendással kapcsolatos affért illeti, nem akkor szólt be először. Nincs abban a helyzetben, hogy akár az anyámat, akár a nagyfatert szidja. Mellesleg az, hogy én ilyen agresszív játékos lettem, jórészt az ő munkájának köszönhető. Szóval, az ütést követően anyázni kezdett, erre nekimentem. Mondhatnám azt, hogy sajnálom és elnézést, de hülyén jönne ki. Tonyával úgyis meg fogjuk beszélni. Az kétségkívül bunkóság volt, maximum emiatt bánom, ha bánom egyáltalán.”
Hesz elárulta, hogy a fontos meccseken minden eszközt bevet a győzelemért. Már olyan is előfordult, hogy ellenfelét kellemetlen tájékon harapta, miután a rángatózás nem használt eléggé.
A héten tehát nem sikerült békét teremteni a honi sport színterén, az igazi huligánokat nem hatotta meg a plakáton ábrázolt, vágott arcú fiatalember. Tanulságképpen is csak annyit mondhatunk, mint Bicskei Bertalan a magyar-ausztrál mérkőzés félidejében (még 1-0-nál): „Hajtanak, akarnak a fiúk, ezzel nincs is probléma.” A vége sajnos 3-0 lett.