Vissza a tartalomjegyzékhez


Papon tovább ül

Jacques Chirac francia elnök visszautasította Maurice Papon egykori nácibarát kormánytisztviselő felmentési kérelmét. A nyolcvankilenc éves Papont 1998-ban ítélték el emberiség ellen elkövetett bűntett vádjával. Chirac döntése a megfigyelők szerint egyúttal kritika a Mitterrand-korszaknak a kollaboránsokkal szembeni elnéző politikájával szemben.

Papon a bizonyítékok szerint részt vett francia zsidók deportálásában a második világháborúban, amíg rendőrségi felügyelőként dolgozott. A tízéves börtönbüntetését töltő Papon orvosi okokra hivatkozva kérte felmentését.
A felmentés ellen szólt az is, hogy Papon, a konzervatív Valery Giscard d’Estaing egykori gazdasági minisztere 1999 októberében Svájcba akart szökni, de elfogták és visszavitték Franciaországba. A háború után Papon számos jelentős kormányzati posztot töltött be. Az 1950-es években Charles de Gaulle elnöksége idején Párizs rendőrkapitánya volt. Papon hathónapos pere arra késztette a franciákat, hogy felismerjék: a francia tisztviselők önként működtek együtt az országot megszálló nácikkal. (Hetek, 1999. december 11., )