Vissza a tartalomjegyzékhez

Vagyim Arisztov
Vidám választást ígér

Önök már évek óta csak gúnyolódnak rajtam! - kiáltotta az orosz legfelsőbb bíróság tagjainak Vlagyimir Zsirinovszkij, a Liberális Demokrata Párt (LDPR) vezetője. A bíróság ezen a napon tárgyalta Zsirinovszkijnak a Központi Választási Bizottság (CIK) döntése ellen benyújtott fellebbezését. A CIK ugyanis nem támogatta Zsirinovszkij felvételét az elnökjelöltek listájára.


Zsirinovszkij a jelöltségét igazoló kártyával. Önmagában siker     Fotó: Reuters

Zsirinovszkij kiáltásai valószínűleg megindították a bíróságot, hiszen annak tagjai elhatározták, hogy ezek után nem fogják őt gúnyolni, és visszavonták a CIK határozatát. A bírósági teremből kifelé menet Zsirinovszkij kijelentette az újságíróknak, hogy ezentúl március hatodika a szabadság és a demokrácia napja lesz. Ha ő lesz az elnök, e nap Oroszországban valószínűleg ünnepnap lesz.
Csaknem egy hónappal ezelőtt a Központi Választási Bizottság elutasította Zsirinovszkij elnöki jelölését. Ennek fő okaként azt jelölték meg, hogy az LDPR vezetője nem jelentette be fia egyik lakását. Zsirinovszkij fiát a decemberi választásokon az Állami Duma képviselőjévé választották, és hozzáfogott, hogy segítsen apjának vezetni a liberális demokratákat.
A hivatalos nyilvántartás szerint az apának - az utóbbi két évet tekintve 400 ezer dolláros fizetés mellett - mindössze egy lakása van Moszkvában. A fiának viszont csak a fővárosban hét, Észak-Murmanszkban egy, aztán két lakóháza Moszkva környékén, és még egy épülőfélben lévő. Az egyikbe ezek közül a CIK bele is kötött. Zsirinovszkij a Legfelsőbb Bírósághoz fordult, de sikertelenül. Ekkor már ugyanis elkezdték a hivatalos közlemény nyomtatását a tizenegy elnökjelölttel. Zsirinovszkij természetesen nem került fel erre a listára, és a megfigyelők már teljes biztonsággal állították, hogy ezek a választások már nélküle fognak lezajlani. Zsirinovszkij azonban ismét bebizonyította, hogy minden olyan politikai botrány kimenetele, amelyben ő játssza a főszerepet, ellentmond a természetes logikának. Zsirinovszkij, alighogy beadta tiltakozását a bíróságnak, győzött. Csak találgathatjuk, miért. Lehet, hogy a bírák valóban elhatározták, hogy többé nem gúnyolják őt. De lehet, hogy a Kremlben ismét szükség van Zsirinovszkijra, hogy fontos politikai feladatokat lásson el. Talán arról van szó, hogy meg kell szereznie a választók azon szavazatait, amelyek egyébként Zjuganovot illetnék.
Egy közvélemény-kutatás szerint, amelyben nem szerepelt Zsirinovszkij neve, választói nem pártoltak át Putyinhoz. Sokkal inkább az összes Zjuganovnak jutott. Népszerűsége egy hét alatt három százalékot nőtt. Ez a felmérés lökhette ki Zsirinovszkijt a „politikai tartalékos” állapotából. Jelenleg tizenkettedikként szerepel a jelöltek listáján. A CIK nem örül ennek. Elnöke, Alekszandr Vesnyakov szerint a bizottság kénytelen alárendelni magát a bíróság döntésének, de fenntartja magának a jogot, hogy tiltakozzon ellene. Zsirinovszkij megjelenése a jelöltek listáján 80 millió régi választási cédula megsemmisítését vonta maga után. A tömegtájékoztatási eszközök híradásai szerint mindez az államnak húsz millió rubeljébe (240 millió forintjába) került. Nem is olyan sok pénz azért az örömért, hogy láthatjuk Zsirinovszkij választási kampányát. A választások sokkal vidámabban fognak lefolyni vele.


Putyin nem fél az árnyékától

Vlagyimir Putyin megbízott orosz elnök felvetése, miszerint Oroszország egy napon a NATO tagja lehet, teljes képtelenség - mondják a nyugati elemzők, a tavaly NATO-ba belépett Lengyelország külügyminisztere, Geremek szerint pedig mindez álom. Putyin vasárnap nyilatkozta a BBC-nek, hogy nem látja okát annak, miért ne pályázhatna Oroszország egy napon a NATO-tagságra.
„Ha Oroszország a NATO tagja lenne, az azt jelentené, hogy nem lenne többé értelme a szövetség létezésének” - érvel Geremek. Nyugati elemzők szerint Putyin nyilatkozatának fő célja az volt, hogy véget vessen annak a hatalmas ellenszenvnek, amely az oroszok körében gyakran megnyilvánul az észak-atlanti szövetséggel szemben. Mások rámutattak: Putyin egyszerűen ki akarta ugratni a nyulat a bokorból, hogy érzékeltesse, a NATO képmutató, amikor mindenki felé való nyitottságát hangsúlyozza. A legvalószínűbbnek azonban az a feltételezés látszik, miszerint Putyin - biztos esélyesként - nem alacsonyodik le az orosz elnökválasztások szokásos színvonalára, melynek fő eleme a Nyugat pocskondiázása.
Putyin már a március utáni időszakra gondol, amikor össze kell takarítani a „parti” után. Hogy ez mennyire így van, mutatja Putyin választási levele is. A Novosztyi hírügynökség útján lapunkhoz is eljuttatott dokumentumban az ügyvezető elnök kifejti: „Külpolitikánkat országunk érdekeiből kiindulva alakítjuk.” Putyin a választókhoz intézett dokumentumában azt ígéri, hogy „erkölcsi szabályok”, rend fog megjelenni az ország irányításában: „Tudom, sokan félnek a rendtől. De a rend is szabály.” Putyin a prioritásai között emlegeti, hogy meg kell védeni a piacot mind a hivatalok, mind a bűnözők beavatkozásától. „Szigorú állami ellenőrzésre van szükség” - érvel a megbízott orosz elnök.
Akiben pedig felmerülne a gyanú, hogy Putyin túl sok hatalmat akar összpontosítani a kezében, azt a választások nagy esélyese kész megnyugtatni: „Aki attól fél, hogy ezt a lehetőséget a diktatúra érdekében használjuk fel, saját árnyékától riad meg. Számolni kell az erős Oroszországgal, de félni tőle nem célszerű”. (Hetek-összeállítás)