Vissza a tartalomjegyzékhez

Márer György, New York
Szuper keddjük volt

Lezajlott hát a nagy nap, amelyet az Egyesült Államokban „szuper kedd” néven emlegetnek. Majd egy teljes évig tartó politikai tömegjeleneteket követően a két párt ott fejezte be, ahol elkezdte, vagyis az a két éllovas vágtatott be mindkét oldalon elsőnek a célba, aki mögött felsorakozott a pártgépezet. A demokraták térfelén Al Gore alelnök, a republikánusokén George W. Bush texasi kormányzó aratott győzelmet az előválasztásokon. A vesztesek kiszálltak a kampányból, átengedve a terepet legyőzőiknek.


Al Gore alelnök feleségével ünnepel    Fotó: Reuters

Érdemes számba venni a két benn maradt jelölt közötti fontos különbségeket. Busht legyengítették a támadások, amelyeket republikánus pártbeli ellenfele, John McCain intézett ellene, arról nem is beszélve, hogy pártjának mérsékelt és konzervatív szárnya között veszedelmes szakadás állt be. Neki továbbra is az a feladat jut, hogy bebizonyítsa: ő az, aki országszerte, pártállásra való tekintet nélkül, nagyobb befolyást tud gyakorolni a szavazópolgárokra. Ezzel ellentétben a demokratapárti Al Gore a jóval gyengébb riválisa elleni küzdelemben bizonyságát adta, hogy ügyesebben vezette választási hadjáratát, és ami még fontosabb, egy jóval egységesebb párt élén áll.
A vesztesek oldalán Bill Bradley, New Jersey állam volt szenátora voltaképpen nem jelentett komoly gondot Al Gore számára, akit mind a hivatalban lévő elnök, mind pedig pártjának túlnyomó többsége támogatott. Bradley feltűnése meglepetésként hatott, és arra késztette, hogy átszervezze kampányát, elhatárolja magát Clinton elnök politikájától, és könnyedebbé tegye egész stílusát. Ezzel meg is pecsételte ellenlábasának sorsát.
A másik oldalon McCain szenátort óriási horderejű döntés elé állította a keddi veszteség: mennyi ideig folytassa kampányát, amely 14 hónap alatt egy alábecsült jelölt törekvéseiből egy általa küldetésnek nevezett hadjárattá vált, amelynek célja a Republikánus Párt átalakítása. Az arizonai szenátor csütörtökön bejelentette visszavonulását, miután elismerte: gyakorlatilag lehetetlen lenne számára, hogy a keddi vereség után elnyerje a republikánus párti jelöltséget. Így a továbbiakban az Egyesült Államok Szenátusában kívánja folytatni a reformokért vívott harcát, belátva esélytelenségét a további küzdelemben.
A két győztes, aki már a zsebében tudja pártjának elnökjelöltségét, máris megkezdte az igazi választási hadjáratot. Az elsöprő győzelmet arató Gore alelnök azonnal vetélytársa ellen fordult, s bár Bush nevét nem említette, kijelentette: „Felszólítom a republikánus jelöltet, hogy tartson nyílt gyűléseket velem, és tegye az eszmék, ne a sértegetések versenyévé ezt a kampányt, amely fényes nappal folyik, nem pedig különböző érdekeltségek titkos adományaiból pénzelt támadó hirdetések, vagy a szélsőjobb által intézett becsmérlő telefonhívások útján akar eredményt elérni.”
George W. Bush texasi kormányzó, aki eredetileg pártállásra való tekintet nélkül valamennyi szavazópolgár megnyerésére képes jelöltként lépett fel, a keddi voksolás után úgy találta, hogy szinte csak republikánusok pártfogolták, de azok soraiból is hiányoztak a mérsékeltek, és vajmi kevés szövetségest talált a demokraták, illetve a függetlenek körében - ezek nélkül viszont gyenge lábon állnak az esélyei novemberben. Bush párton belüli győzelme nem volt olyan arányú, mint demokrata ellenfeléé. Győzelmi beszédében persze ő is azonnal fellépett az alelnök ellen: „Ő a Washingtonban fennálló status quo jelöltje, és nehéz dolga lesz az általános választásokon. Szeretném emlékeztetni Al Gore-t, hogy az amerikaiak nem akarnak olyan Fehér Házat, ahol a törvényes hatalom nem áll ellenőrzés alatt. Én újra össze fogom fonni a szétbomlott köteléket az amerikaiak és kormányuk között.” Keddi győzelme után a texasi kormányzó sokkal mérsékeltebb hangot ütött meg, mint előtte. Tévéinterjúk során elismerte, hogy békejobbot akar nyújtani a függetleneknek és mérsékelteknek, akiket McCain olyan sikeresen állított maga mögé. Egy bizonyos: igen meggyőzőnek kell lennie, és alaposan fel kell készülnie a további kampányra, ha sikert akar elérni az alelnökkel szemben.