Vissza a tartalomjegyzékhez


APRÓPÉNZ

Hitel másoknak is

Bővült azoknak a köre, akik igénybe vehetik az otthonteremtési hitelkedvezményeket. A kormány e heti döntése értelmében azok is részesedhetnek a kedvezményes kamattámogatású hitelben, akik 1999. január elseje után kiadott építési engedélyekkel rendelkeznek. (MTI)


Elkelt a K&H Bank

Az ÁPV Rt. 120 százalékos árfolyamon, részvényenként 2 400 forintért eladja a Kereskedelmi és Hitelbankban lévő, több mint 30 százalékos tulajdonát a bank többségi tulajdonosának, a belga KBC Banknak. Ez több mint 9 milliárd forintos bevételt eredményez az ÁPV Rt.-nek. A Kereskedelmi és Hitelbank alaptőkéje több mint nyolcmilliárd forinttal 34 082 milliárd forint fölé emelkedik. Az új részvényeket teljes egészében a KBC jegyzi majd le. A belga bankcsoport továbbra is fenntartja vételi ajánlatát a többi tulajdonosnak 2 400 forintos részvényenkénti áron. (MTI)


Deutsche-Dresdner-fúzió

Összeolvad a Deutsche Bank és a Dresdner Bank, s ezzel létrejön Németország legnagyobb pénzintézete. A teljes fúzió nyomán három éven belül 800 bankfiókra vár bezárás. A Deutsche Bank németországi alkalmazottainak száma jelenleg 75 ezer, a Dresdner Banké 48 ezer. Az elnökök a kettőzések és az átfedések felszámolásával indokolták a leépítés szükségességét. Szakszervezeti vélemény szerint a két nagybank fúziója az első lépés a német bankszektor hatalmas méretű szerkezeti átalakítása felé: újabb összeolvadások és átvételek várhatók, amelyeknek eredményeként sok tízezer állás szűnik majd meg a pénzügyi szférában. (MTI)


Nehézkes az EU-bővítés

Günther Verheugen szerint nem lesz könnyű megtalálni az EU bővítésével kapcsolatban az egyetértést, a szervezet várhatóan „kétsebességű” lesz az új tagok belépése után. Az unió bővítési biztosa szerint 2006 után már nem lesz harc a szervezet jelenlegi gazdagabb és szegényebb államai között, hiszen akkor már a keleti országok lesznek a legszegényebbek az EU-n belül. Szerinte a bővítési tárgyalások rendkívül lassan haladnak. A bővítési biztos úgy vélte, hogy a keleti országok pénzügyi támogatását aszerint kellene meghatározni, milyen mértékben képesek ezek az országok felhasználni a segítséget. (MTI)