Vissza a tartalomjegyzékhez

Acsai Anikó
Újabb csúcson a Matáv

Annak ellenére, hogy a vártnál kedvezőbb makrogazdasági adatok is napvilágot láttak a héten, a Dow Jones hirtelen zuhanással - amit a Procter and Gamble, az index 9. legnagyobb súlyú cégének 30 (!) százalékos esése indított el - immár szignifikánsan áttörte lefelé a 10 ezer pontos határt. Az elmúlt héten az irányadó index 2,78 százalékot esett. A nyugat-európai indexek vegyesen mozogtak, a francia index esett egy százalékot, a londoni tőzsde ugyanennyit emelkedett, miután az angol jegybank nem emelt kamatot a héten. A német DAX folytatta menetelését fölfelé, 2,5 százalékot emelkedett, átmenetileg 8 ezer pont fölé került a hét közepén. Elsősorban a Matávnak és a Richternek köszönhetően a BUX is emelkedett, 10 ezer 463 ponton 2,6 százalékkal zárt magasabban előző heti értékénél.

A blue chipek közül az in-ternetes üzletág fejlesztéséről a Microsofttal tárgyaló Matáv továbbra is élénk érdeklődés mellett újabb lélektani határt tört át a héten, 2600 forint fölött is kereskedtek vele, e heti emelkedése 5,74 százalék. Keresett volt a Richter papírja is, előző heti áresését ledolgozta 6,5 százalékos emelkedésével. Az OTP hullámvasutazott a héten, megjárta a 14 ezres és a 15 ezer forintos szintet is, végül előző heti értékén, 14 ezer 900 forinton zárt. A Mol piacát - bár a hét közepén 5500 forintig is felküzdötte magát - a hét második felében már inkább az eladók uralták, s végül 1,4 százalékkal előző heti szintje alatt végzett. Vegyesen szerepeltek a vegyipari szektor papírjai: míg a TVK (-1,8%) és a Borsodchem (-4,3%) papírjait továbbra is az eladói nyomás jellemezte, a Pannonplast árfolyama jelentős forgalom mellett 17 százalékot emelkedett. Folytatódott a spekulációs láz a kisebb papíroknál, de a kép már kevésbé sikeredett egyhangúra, mint az előző héten, mert most nagy vesztesek is voltak a nyertesek mellett. A legnagyobb esést a Synergon könyvelhette el, amely a száguldás utáni profitrealizálás következtében 22 százalékot vesztett értékéből. Nem csillapodott a felvásárlási láz a Humet papírjai esetében, újabb 23,5 százalékot hozott tulajdonosainak. A hét nyertesének viszont a Fotex bizonyult 43 százalékos áremelkedésével, amiben közrejátszott a cég azon bejelentése, miszerint elindítja internetes bolthálózatát a közeljövőben. Az Antenna Hungária, bár a hét utolsó két napján 20 százalékot meghaladó árfolyamvesztesége miatt fel kellett függeszteni kereskedését, így is 22 százalékkal tette gazdagabbá bátor tulajdonosait.
Április elsejével megváltozik a BUX-kosár összetétele, viszszakerülnek az indexbe a héten 7,5 százalékot emelkedő Mezőgép papírjai, új szereplőként pedig bekerülnek az utóbbi hetek sztárpapírjának számító Antenna Hungária részvényei is.