Vissza a tartalomjegyzékhez

Csereklyei Márta
Ted Turner álmai

„Elég őrült vagyok ahhoz, hogy azt gondoljam: befolyásom lehet a dolgok alakulására” - nyilatkozta nemrégiben magáról a USA Today című lapnak adott interjúban Ted Turner, a világ egyik első számú médiamogulja. A többek között a CNN-nel, a Superstation-nel, illetve január elején az America Online-nal hivatalosan is összeolvadt Time Warner cég 61 éves atyja 9 milliárd dolláros birodalma élén a média világának a legszókimondóbb álmodozójaként mindig is világmegváltó terveket szőtt - felesége, Jane Fonda nemrégiben azonban egy másik világmegváltóval találkozott.


János Károly spanyol király és a Turner házaspár a CNN spanyol nyelvű adásának köszöntőjén     Fotó: Reuters

Hírnév, vagyon, zsenialitás. Ted Turner mindhárommal rendelkezik. A 61 éves médiamogul szinte minden szempontból sikeresnek mondható: a világ első 24 órás hírcsatornája, a CNN mellett az övé egy tucat más vállalat is. 1991-ben a Time magazin az év emberének választja, 1996-ban egész médiabirodalmát eladja a Time Warner-nek, maga pedig azóta elnökhelyettesi posztot tölt be az új cégnél.
A legújabb hír tavaly év végén érkezett: a Time Warner összeolvad az America Online-nal. Ted Turner birodalmának határai azonban túlnyúlnak a cégvilágon: ő egyben Amerika legnagyobb földbirtokosa is: 1,6 millió hektáros farmján 17 ezer bölényt tart. Nagyvonalú összeggel, 1 milliárd dollárral járul hozzá az ENSZ népesség-, gyermek egészségügyi, illetve környezetvédelmi politikája támogatásához. Kilencmilliárd dollárra rúgó magánvagyona ellenére azt mondja: „Ha apám ma itt lenne, és én azt mondanám neki, van kétmilliárd dollárom, valószínűleg rám nézne és azt mondaná: ha az inflációval is számolunk, ez nem is olyan sok.”

Mentsük meg az embereket!

A történet már a kezdetektől ígéretesnek bizonyult. 1938. november 19-én Cincinnatiban megszületik Robert Edward Turner III, alias Ted Turner. Az apa, Ed Turner sikeres reklámszakember, fia azonban - legalábbis eleinte - úgy tűnik, nem lép a nyomdokaiba, hanem beiratkozik a McCallie Katonai Akadémiára, ahol sportteljesítményeivel már korán kitünteti magát: főleg vitorlázásban tehetséges. A sport mellett azonban élénken érdeklődik a filozófia, valamint a versírás iránt is. A fiatal Ted szociális érzékenysége már ekkor megmutatkozik, s olyan lázasan szeretne másokon segíteni, hogy egy időben komolyan fontolgatja a misszionáriusi hivatást. Apja eközben kitartóan csepegteti fia fejébe a Turner család filozófiáját: „Mindig állítsd magasabbra a célt annál, mint amit magad el tudsz érni az életben.”
Ednek végül is sikerül olyan magasra állítania a mércét, amelyet már tényleg nem tud átugrani: 53 évesen, megrögzött alkoholistaként főbe lövi magát. Ted ekkor 24 éves. Apja öngyilkossága egész életére rányomja a bélyegét: sokáig megszállottan hiszi, hogy maga is hasonlóképpen fogja végezni.
Turner rosszul működő családban nő fel, majd maga is megalapítja első, szintén roszszul működő családját, amelyet később további kettő követ. Számára a család mindig csak az üzlet és a vitorlázás után következik; ezen a két területen legalább sikeres volt. Apja halála után elsődleges feladatának a családi hagyomány folytatásaként az üzlet életben tartását, illetve felvirágoztatását tűzi ki, majd pedig egyre magasabbra kezd szárnyalni.
Életrajzírója szerint elkerülhetetlen volt eljutnia arra a szintre, hogy szinte már az egész világot meg akarja váltani. Hisz mindenben, ami elősegítheti a békét, a harmóniát, a megértést és a testvériséget. Ő lesz Ted Turner, aki különböző jótékonysági ügyeket támogat. Ő lesz Ted Turner, aki autóra ragasztható matricákat nyomtat: „Én lefékezek, ha egy pillangó van az úton”, illetve: „Mentsük meg az embereket” felirattal. Ő lesz Ted Turner, aki a hidegháború éveit követően az Egyesült Államok, illetve a volt Szovjetunió által bojkottált Olimpiai Játékok pótlásaként életre hívja a Jóakarat Játékokat. Ő lesz Ted Turner, aki van olyan bátor, és mer annyit kockáztatni, hogy elsőként hoz létre egy 24 órás hírcsatornát. Ő lesz Ted Turner, aki cégfelvásárlásokkal megalapítja a Turner Broadcasting Systems, a Turner Network Television (TNT), a CNN International, a CNN Headline News, a CNN/SI (Sports Illustrated), a CNNfn cégeket, és olyan sportcsapatokat, mint az Atlanta Braves, az Atlanta Hawks és a Thrashers. Ő az, aki régi filmek tízezreit vásárolja fel még idejében azelőtt, hogy a kábeltelevíziózás elterjedésével felmegy a filmek ára.
Az AOL-Time Warner tavalyi, 181 milliárd dolláros összeolvadásával pedig részt vesz minden idők legnagyobb üzletének a megkötésében. Jóllehet a vállalat irányítása 55 százalékban az AOL kezébe kerül, Turner hajlandó bármilyen szerepet felvállalni a menedzsmentben. „Én csapatjátékos vagyok - vallja magáról. - Ha azt akarják, hogy újság-előfizetéssel házaljak, akkor azt fogom csinálni. Az iskolában úgyis csináltam hasonlót.”

Fiókban maradt tervek

Turnernek nem mindegyik őrült ötlete valósul meg, amelyek életrajzírói szerint egyébként három-ötévente születnek. Nem könnyű kiszámítani azt sem, mi lesz a következő. Rossznyelvek szerint az is megeshet, hogy legközelebb, mint McDonald’s hamburgerhús-beszállító hallat magáról - neki van ugyanis az Egyesült Államokban a legnagyobb bivalycsordája. Amerika legkülöncebb milliárdosától még ez az ötlet sem tűnik túl meglepőnek. Turnernek azonban ennél nagyobb tervei is voltak már. 1998-ban például a New Yorker című lapban megjelent a hír: indul a 2000-es elnökválasztásokon. Mivel azonban felesége nem rajongott túlságosan az ötletért, ez a terv fiókban maradt. „Én komolyan gondolkodom rajta, hogy jelöltetem magam, de Jane-nek nem tetszik az ötlet” - nyilatkozta akkoriban. A kudarcok ellenére Turner ezt vallja magáról: „Úgy érzem, gyakorlatilag bármit el tudok érni. Kivéve egy sikeres házasságot. De legalább megpróbáltam. Legalábbis még mindig próbálkozom. Nem adtam fel.” Ted ugyanis már háromszor nősült, mostani felesége, Jane Fonda szintén háromszor volt férjnél. Kilenc évi házasság után azonban idén januárban bejelentették: „Úgy döntöttünk, hogy mivel mindkettőnk élete fordulóponthoz ért, szükségünk van arra, hogy most magunkkal foglalkozzunk. Ezért szeretnénk egy kis időt külön tölteni.”

Egy tarzuszi fordulat

Ted életének a fordulatai eddig is meglehetősen látványosak voltak, a felesége életében bekövetkezett változásról azonban eddig hallgatott a média. A család barátai szerint az egész két évvel ezelőtt kezdődött, amikor Fonda sofőrje elkezdett Jézus Krisztusról beszélni neki. Jane eleinte zavarba esett a beszélgetésektől, majd maga is járni kezdett abba a főleg feketékből álló közösségbe, amelyhez sofőrje tartozott.
Jane Fonda „újjászületéséről” a Washington Post úgy véli: a Tarsusi Saulus megtérése óta nem történt hasonló eset. Jane Fonda színésznői alakításai mellett ugyanis radikális politikai nézetei miatt is jól ismert volt: a hetvenes években sokan tartották hazaárulónak, amiért nyíltan kiállt a kommunista Észak-Vietnam mellett. Ezenkívül támogatta az anya kívánságára végrehajtott abortuszok legalizálását is.
Ismerősei szerint azonban Jane valóban komolyan veszi az életében bekövetkezett változást. „Valóságos és igen mély a hite - mondja róla egy barátja. - Természetesen, mint minden híres ember esetében, rá is óriási nyomás nehezedik, de ő komolyan veszi a hitét. Rendszeresen jár bibliaiskolába és istentiszteletekre.” Nemrégiben például egy környezetvédelmi konferencián nem volt hajlandó együtt meditálni a többiekkel, azt állítva, hogy akik részt vesznek a meditáción, jobban tennék, ha inkább „Jézus Krisztushoz imádkoznának”.
Turner az utóbbi időben többször panaszkodott amiatt, hogy személyes ismerősei közül sokan döntöttek Jézus Krisztus mellett: többek között például a Turner Broadcasting számos kulcsembere, legkedvesebb horgásztársa, valamint korábbi barátnője is. Jó pár évvel ezelőtt egyébként Turner egyszer elmesélte, hogy amikor fiatal volt, maga is elfogadta Jézust a híres evangélista, Billy Graham egyik összejövetelén, ám amikor a nővére meghalt, apja pedig öngyilkosságot követett el, elfordult a kereszténységtől. A feleségétől való szétköltözés egyik oka is az állítólag, hogy Jane Fonda „szentet akart csinálni belőle”. Ismerősei szerint azonban azt sem lehet kizárni, hogy a végén még a világmegváltó Ted Turner is fejet hajt annak, aki ebben a műfajban a legsikeresebb.