Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
A médiaügy befolyásolja az EU-t

Michael Lake budapesti EU-nagykövet a Magyar Hírlapnak adott szerdai interjújában kijelentette, hogy a „médiaügyet nem lehet külön kezelni az EU-csatlakozástól és annak politikai kritériumaitól”. Kiemelte: Günther Verheugen, az Európai Bizottság bővítésért felelős főbiztosa budapesti látogatásakor figyelmeztette az Országgyűlés EU-bizottságát, hogy a közszolgálati média objektív és hiteles vezetése az EU-tagság egyik fontos eleme.

„A közszolgálati média nem lehet hiteles, ameddig nincs felette kiegyensúlyozott és objektív ellenőrzés - mondta Lake. - „Biztos vagyok benne, hogy a bizottság nagy figyelmet szentel ennek az ügynek, amikor következő éves jelentését készíti.”
Martonyi János külügyminiszter Michael Lake kijelentésére reagálva elmondta, hogy ha nem születik megoldás a kérdésben, a médiakuratóriumok helyzete szerinte is szerepelni fog a bizottság következő országjelentésében. Ám továbbra is úgy látja, hogy nem szabad komolyan venni azokat a híreket, amelyek szerint Magyarország esetleg csak 8-10 év múlva lehetne tagja az Európai Uniónak.
„Azért nem szavaztam az Országgyűlésben a médiakuratóriumi elnökségi tagok választásakor, mert nem voltam elegendő információ birtokában ahhoz, hogy megállapítsam, vajon jogszerűen állított-e az ellenzék a jelöltet” - mondta csütörtökön Budapesten újságírók előtt Dávid Ibolya igazságügy-miniszter, az MDF elnöke. Elmondása szerint nincs problémája a koalícióval, de pusztán koalíciós kényszerből eddig sem vállalt magára olyan ügyeket, amelyekkel jó szívvel nem értett egyet. Dávid reményét fejezte ki, hogy az elkövetkezendő időszakban szakmai vitára kerülhet sor a média ügyéről. Mint mondta, ez lehet akár hatpárti keretek között, vagy az Országgyűlés alkotmányügyi bizottságában.
Szanyi Tibor országgyűlési képviselő (MSZP), az Országgyűlés Európai Integrációs Ügyek Bizottságának alelnöke nyilatkozatban hívta fel a figyelmet arra, hogy az EU hosszabb távon nem fogja tolerálni a magyarországi médiahelyzet torzulásait. Megítélése szerint a kormányzati lépések miatt jelentősen lelassulnak csatlakozási tárgyalásaink.