Vissza a tartalomjegyzékhez


Hoppon maradt hackerek

Az Országos Rendőr-főkapitányság Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatósága elfogta az Elender Informatikai Rt. internetes betörőit - közölte csütörtökön Szabó Csaba alezredes. A betörést egy 15 és egy 19 éves fiatalember követte el, két másik társuk pedig bűnsegédként segítette őket. A fiatalemberek részletes beismerő vallomást tettek. Az Elender központi szervereire két alkalommal, január elején és végén törtek be a gyanúsítottak, akik felülírták az internetszolgáltató web-lapját, s közzétették mintegy 1900 ügyfél nevét és jelszavát. A behatolások után pedig megpróbálták törölni a nyomokat. Kóka János, az Elender vezérigazgatója közölte, hogy közvetlen káruk több tízmillió forint, nem beszélve a hírnévrontási szándék következményeiről. Az Elender polgári peres eljárást indít kártérítés végett, ám Kóka János, értesülvén az elkövetők koráról, úgy vélte, hogy nem sok reményük van a teljes kártérítésre.

Kóka János közölte, hogy a betörések óta nagyon sok pénzt költöttek szolgáltatásuk biztonságának a növelésére, s ma már ugyanezek az elkövetők ugyanezekkel a módszerekkel nem tudnának behatolni a rendszerükbe. Hozzátette: szívesen találkoznának az elkövetőkkel, s megismerkednének a módszereikkel és a betörés indítékaikkal.
A rendőrség a jó anyagi körülmények között, polgári családban élő, a számítógépes ismereteket autodidakta módon megszerző fiatalembereket számítógépes csalással vádolja, aminek 5 évig terjed a büntethetősége. Szabó Csaba közölte azt is, hogy a fiúkat nem vezérelte anyagi haszonszerzés, ám megvalósították a károkozás tényét. Ha azonban csak betörtek volna a szerverre, de nem anyagi haszonszerzés céljából, és kárt nem okoztak volna, akkor a jogszabály szerint nem büntethetnék meg őket.
A sajtótájékoztatón Ónodi Ernő őrnagy, a felderítés vezetője kifejtette, hogy az is segítette őket, hogy a fiúk az interneten keresztül leveleztek. A rendőröknek például azt üzenték, nem tartanak attól, hogy a nyomukra akadnak. (MTI)