Vissza a tartalomjegyzékhez

Munkatársunktól
Bombasztikus szélsőjobbos tervek

Tizenhárom nagyméretű aknagránátot, tüzérségi lőszereket és csaknem három kiló vadkendert találtak a rendőrök egy 17 éves, szélsőjobboldali nézeteket valló fiatalembernél. Az illető a Vértesben még most is nagy számban található második világháborús robbanószerkezeteket saját készítésű fémdetektorával derítette fel, hogy azokból robbanóanyagot nyerjen. A rendőrség szerint nincs bizonyíték rá, hogy robbantani is szándékozott volna.

A rendőrség a honvédség tűzszerészeinek bejelentése alapján kezdett foglalkozni az üggyel. Őket a fiú anyja értesítette, aki már két éve tudott gyermeke sajátos hobbijáról. A rendőrségi házkutatás során a nyomozók a fiú szobájában a robbanószereken és a 2,8 kilogramm kábítószernek minősülő szárított vadkenderen kívül náci jelvényeket, zászlókat is találtak, a falon például egy Hitler-portré lógott. A gyanúsított, mint kiderült, nem tartozik semmilyen párthoz vagy szélsőjobboldali szervezethez, és terrorcselekményt sem szándékozott elkövetni. (Egyes híradások szerint ugyanis a zámolyi romák ellen tervezett robbantást.)
A fiatalember tevékenysége egyébként ön- és közveszélyes volt. Hiszen, mint azt Kis Imre, a készenléti rendőrség tűzszerészeti osztályának vezetője a Heteknek elmondta, egy ilyen második világháborús gránát 20-50 méteres körzetben gyakorlatilag „lekuglizza” az ott tartózkodókat. A felszínes ismeretekkel rendelkező bombagyűjtögetőnek ezért - fűzte hozzá - szerencséje volt, hogy nem robbant fel. A nyomozás fő irányvonala, hogy a lefoglalt szerkezeteken kívül van-e még valahol a fiatalember által talált robbanóeszközből, illetve kereskedett-e azokkal - mondta az esetről tartott sajtótájékoztatón Zsombok György őrnagy, az ORFK Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóságának osztályvezetője. A jelenleg előzetes letartóztatásban lévő gyanúsított egyébként ideális családi körülmények között élt.