Vissza a tartalomjegyzékhez


INNEN-ONNAN

Hazudni tanítanak a szappanoperák

Egy dolgot kiválóan meg lehet tanulni a szappanoperákból: hazudni. „Manapság, ha bődületes hazugságokat akarunk hallani, elég bekapcsolni az amerikai csatornák valamelyikét és megnézni egy szappanoperát napközben” - állapította meg a Brigham Young University két végzős diákja. Emma Lee Pryor és Suzanna Crage, a Salt Lake City-beli egyetem kommunikáció szakának hallgatói felmérést készítettek arról, hogy a sorozatok szereplőinek száját mennyi hazugság hagyja el. A televíziós sorozatokat egy hétig vizsgálták, hat epizódot háromszor is újranéztek, nehogy elszalasszanak egy hazugságot is. Az eredmény megdöbbentő. Egy óra alatt átlagosan 5 hazugság hangzik el, s leggyakrabban szoros családi kapcsolatban levők között. A női szereplők a filmekben gyakrabban hazudnak, mint a férfiak, és az esetek többségében a félrevezetett személyek a hazugságokat teljesen elhiszik és senki nem problémázik rajta, hogy valaki nem az igazat mondta. Ami még megdöbbentőbb, hogy ezeknek a hazug szavaknak az erkölcsi következményét mind a valótlanságokat kimondó színészek, mind pedig mások figyelmen kívül hagyják. (AP)


Berezel a nátha!

Egy német üzletember, állítása szerint, megtalálta a nátha gyógymódját: rézhuzalt kell mindkét orrlyukba helyezni. A 35 éves Alexander Loschke a réz jótékony hatására paradicsomtermesztés közben jött rá. Rézgyűrűket helyezett a paradicsom palántáira, hogy segítse azok növekedését, s amíg más kertészek palántái rohadtak, az övéi egyre egész-ségesebbek lettek. „Arra gondoltam, hogy ami a paradicsomnak használ, az nekem sem árthat” - nyilatkozta. Amikor legközelebb náthás lett, apró rézkarikákat tett az orrlyukaiba és 36 órán belül javulást tapasztalt. A bajorországi Sulzbach lakója ezután orvosi szakértőkkel is tanácskozott, miért okozhatott javulást a réz. Arra a következtetésre jutottak, hogy a réz segít a szabadabb levegővételben és pusztítja a mikroorganizmusokat. Loschke úr most már a gyógyító rézkarikákat borsos áron árulja. (Reuters)


A pórul járt tolvaj

Egy idős házaspár ékes bizonyítékát adta annak, hogy még mindig van elég harci erejük egy 23 éves rabló lebuktatásához. A 81 éves Adam Oxtal és 75 éves felesége, Jeanette elmondása szerint autójukkal megálltak egy fiatal nő mellett, hogy útbaigazítást kérjenek tőle. Miután megérkeztek, Oxtal úr egy dollárt akart adni a nőnek a segítségéért. Ám a „hölgy” megragadta az idős férfi pénztárcáját és elrohant vele. A rendőrség elmondta, hogy Oxtal úr a néhány évvel ezelőtti rendkívül súlyos operációja ellenére a tolvaj után iramodott, elfogta és visszaszerezte pénztárcáját a benne levő 125 dollárral együtt. Az elszánt rabló ezek után visszarohant a házaspár autójához és most Oxtal úr feleségének pénztárcáját próbálta meg ellopni. Az idős hölgy a végsőkig küzdött és végül megint a tolvaj húzta a rövidebbet. Pár perccel később, az incidens helyszínétől néhány háztömbnyire a rendőrök elfogták a nőt. (USA Today)