Vissza a tartalomjegyzékhez

Kapsza Ágnes
Az ég igazi színe

„Azt mondják, az ég igazi színe csak azok számára érzékelhető pontosan, akik felmásznak a hegyre. Az ember vágyai: hagyjuk magunk mögött a közönségest, legyen az élet jobb ma, mint tegnap volt…”

A gondolat egy kortárs zeneszerző, a kanadai Gary Kulesha tízperces művének ihletője. Zenedarabját a Torontói Szimfonikus Zenekar felkérésére komponálta, melynek budapesti bemutatójára március 5-én kerül sor.
A Kanadai Kulturális Tavasz az 1994-ben megrendezett Kanadai Kulturális Hét óta a legjelentősebb hazai eseménysorozat, amely a bevándorlók (és indiánok) sokféleségéből összetevődő észak-amerikai ország változatos kulturális örökségét mutatja be - nem csak Budapesten. A csaknem három hónapon át tartó, többféle művészeti ágat felvonultató fesztivál nyitó koncertje minden bizonnyal meglepetés lesz a hazai közönségnek.
A világhírű, ámbár hazánkban még szakmai körökben is viszonylag kevéssé ismert Torontói Szimfonikus Zenekart a kanadai nagykövet, Marta Moszczenska „Kanada legrégibb és legismertebb” szimfonikus zenekaraként mutatta be a sajtó képviselőinek. A kortárs zenére különösen nyitott, közel nyolcvan éve alapított együttest még maga Sztravinszkij is dirigálta műveinek bemutatásakor.
A zenekar budapesti hangversenyén Beethoven VII. szimfóniája, Bartók Táncszvitje és a már említett Gary Kulesha The True Colour of the Sky című zenedarabja mellett Sosztakovics gordonkaversenye (Op. 107., Esz-dúr) hangzik majd el. A szólista, Clemens Hagen - aki mellesleg egy 1698-ban készült Stradivari-csellón játszik - rendszeresen fellép Gidon Kremerrel és Martha Argerichhel, de játszott már Schiff Andrással, sőt Claudio Abbado és Nicolaus Harnoncourt vezénylete alatt is.
Ugyancsak jelentős művészként tartják számon az együttes zeneigazgatóját és karmesterét, Jukka-Pekka Sarastét, aki a torontóival párhuzamosan a mai napig ellátja a Finn Rádió Zenekarának vezető dirigensi posztját is. Vendégkarmesterként olyan neves zenekarok élén állt már, mint a New York-i Filharmonikusok, a Bostoni Szimfonikus Zenekar, a Londoni Filharmonikusok vagy - a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében idén szintén hazánkba látogató - BBC Szimfonikus Zenekara.
A hangfelvételei alapján finoman árnyalt, lírai megfogalmazásokra képes zenekar márciusi bemutatóját (és bemutatkozását) nem véletlenül várja nagy érdeklődéssel mind a szakmai, mind a műkedvelő közönség.