Vissza a tartalomjegyzékhez

Mondovics L. Gábor
Elvétett helvétek

A Kosárlabda Férfi Európa-bajnoki középdöntő A-csoportjában játszott a nemzeti ötös. A helyszín Svájc, Lugano. Esélyesként érkeztek a magyar kosarasok. Mészáros Lajos szövetségi kapitány igazán tudott válogatni a játékosokból, mivel a keret tagja volt Dávid Kornél, jelenleg munkanélküli, de a múltban és remélhetőleg a jövőben is az NBA tagja, és Gulyás Róbert, akitől szintén nemrég vált meg külföldi munkaadója - azaz két munkanélküli profi is.

A magyarok esélyét növelhette volna, hogy a vendéglátók a mieinknél alacsonyabbak voltak. De bebizonyosodott, hogy ez a játék nem feltétlenül a magas emberek játéka. Gyorsnak is kell lenni, és a helvétek azok voltak. Dusko Ivanovics, Svájc jugoszláv szövetségi kapitánya, a francia bajnokság egyik élcsapatának, a Limoges-nak az edzője az előbbi okok miatt tartotta a magyarokat esélyesebbnek, de a mérkőzés nem ezt mutatta.
A játék kezdetén a magyar csapat három magas embert is bedobott az ütközetbe, Sitkut, Dávidot és Gulyást. Dávid másfél perc alatt szerzett két faultot, majd leült. Az ellenfél rendkívül gyors volt, és a védekezés sem igazán jött össze. Az eredmény az első félidő után: hat pont mínusz. Talán majd a másodikban sikerül ledolgozni mindent. Sikerült is, két perc alatt 7 dobott és nulla kapott. Negyedóra magyar vezetés után azonban a svájciak összekapták magukat, és nem engedték a papírformát érvényesülni.
Ivanovics kapitány csapata bevetette híres zónavédekezését, és sajnos nem véletlenül tartottak ettől a vendégek, ugyanis nagyon hatékonyan működött. A magyar oldalon pont ebből az összerázódott és szervezett elhárításból volt igazán hiány. Hogy meglepetés érte-e a mieinket? Igen, az. A magyar csapat stabilizálhatta volna második helyét a csoportban, és így kimaradhatott volna a körbeverések sorozatából. Most azonban csak az a biztos, hogy Horvátország az első. A magyarokra Anglia csapata vár, de legalább hazai pályán. Svájc-Magyarország 76:70 (44:38).