Vissza a tartalomjegyzékhez

Pál Imre
Szegedi futball-kámfor

Nem lesz szombaton Győr-Szeged PNB-s labdarúgó mérkőzés. A Szeged LC elnök-tulajdonosa, Nagylaki Kálmán csütörtökön hivatalosan is értesítette a Magyar Labdarúgó Szövetséget (MLSZ), hogy a csapat nem utazik el a bajnoki találkozóra. Az elnök ugyanakkor továbbra sem jelentette be a Szeged LC visszalépését a PNB-től.

Nagylaki Kálmán hezitál, támogatók segítségét várja, hogy csapatába valaki(k) életet leheljen(ek). A csongrádi megyeszékhely rengeteg válogatott játékost, kiváló sportembert adott a labdarúgásnak, ezért is fájó, hogy egy ilyen nagy futballmúlttal rendelkező város (minden valószínűség szerint) egy időre kikerül a hazai vérkeringésből. Igaz, Szegeden ma is magas szintű utánpótlás-nevelés folyik, de a helyi Tisza Volán Focisuli láthatóan egyre inkább elhatárolja magát a „profik” viselt dolgaitól. A város vezetői is már többször kinyilvánították azon szándékukat, hogy „egy teljesen tiszta viszonyok között működő, más felépítésű labdarúgó klub működését támogatnák”. A csapat már rég felélte tartalékait, és a PNB éllovasának, a Dunaferrnek is 20 millió forinttal tartozik. Emiatt az MLSZ a klub elnökének kérelmére sem változtatta meg azt a döntését, hogy kizárta a klubot a játékos-igazolásokból. Mindez azt jelenti, hogy a szegedi csapatnál továbbra is egyirányú a játékos-forgalom - majdnem mindenki menekül a süllyedő hajóról. A tartozás miatti másik szankció az, hogy mindaddig, amíg a Dunaferrnek nem fizetik ki a pénzt, addig fordulónként három pontot vonnak le az együttestől, akár győznek, akár döntetlent vagy vereséget érnek el egy meccsen. Arról nincs információnk, hogy 0 pont esetén egy 3 pontos levonás mínusz hármat eredményezne-e. Mindenesetre nem kérdéses, hogy a Szeged ifistái mire lennének képesek a nagyok között. Az utóbbi hetekben odáig fajult a helyzet, hogy az SZLC-t az interneten keresztül is árusították. A klub vagyonának 10 százalékát árverésre bocsátották, aminek a győztese Nagylaki Kálmán klubelnök lett. Bartha László szegedi polgármester elmondása alapján volt olyan személy, aki egy forint jelképes összegért megvette volna a klubot az összes tartozásával együtt, de az üzlet nem jött létre - nem miatta. A csapatnál edző junior korú játékosok egyébként nem a csapat tulajdonai, és Kővári Árpád, a Tisza Volán Focisuli elnöke nyilvánosan többször kijelentette, a tavaszi idényben már máshol játszatja őket. Márpedig nélkülük biztos nincs csapat. Ezt lapunknak Lóczi István a Szeged pályaedzője is megerősítette.
- Láthatja, itt jelenleg hat junior korú játékos edz, egy sérült, a kapus meg a konditeremben erősít. Ezenkívül még van két játékos, aki Makón edz, mert elképzelhető, hogy oda fog igazolni.
- Hány professzionális szintű játékost kellene igazolni, hogy ne legyenek „világnevetség” tárgya?
- Ahhoz nem kellenének professzionális szintű labdarúgók. Inkább NB I-esek, NB II-esek, itteni fiatalokkal kiegészülve.
- Látom, a játékosok nincsenek nagyon „összetörve”. Elég jókedvűek…
- Már túltették magukat a helyzeten. Borzasztó nehéz volt egy hónapon keresztül. Egyedül én voltam, aki tartotta bennük a lelket. Fel lettek készítve bármely eshetőségre, már megvan minden játékosnak a csapata a megyében, vagy az NB III-ban. Ők a Tisza Volán játékosai.
Az MLSZ szabálykönyve alapján, egy csapat egy idényben négy alkalommal élhet a mérkőzésre való ki nem állás lehetőségével. Utána automatikusan kizárják a bajnokságból. Ezt megteheti a Szeged LC is. Ha ez idő alatt nem jön egy-két szponzor, valóban mindennek vége.