Vissza a tartalomjegyzékhez

Busa Viola
Kína invázióval fenyegeti Tajvant

Miközben Tajvan szigetén a márciusi elnökválasztásra készülődik a lakosság, Kína figyelmeztette a sziget vezetőségét: ha Tajvan tovább halogatja a két ország újraegyesülését célzó tárgyalásokat, katonai erőszakot fog alkalmazni. Ezzel a Kína által szabott feltételek száma háromra bővült, az ország ugyanis már korábban is jelezte, hogy erőszakkal fogja elfoglalni Tajvant, ha az kihirdeti függetlenségét vagy idegen hatalom befolyása alá kerül.

A kínai vezetés ugyanis az úgynevezett „egy Kína”-politikát követi, s miután Nagy-Britannia 1997-ben visszaadta Hongkongot, tavaly pedig Portugáliától Makaó is viszszakerült Peking szárnyai alá, a Tajvan szigetével történő újraegyesülés halogatását Kína egyre nagyobb türelmetlenséggel figyeli. Tajvan szigete még 1949-ben szakadt el Kínától, amikor is a kommunista Mao Ce-tung erői egy polgárháború során elűzték a hatalmon lévő nemzeti párt vezetőjét, Csang Kaj-seket, aki a szigeten talált menedéket, és Tajpejt nevezte ki ideiglenes fővárosnak. Így jött létre a Kínai Köztársaság, a Peking vezetése alatt maradó szárazföldi részből pedig a Kínai Népköztársaság. Nemzetközi elismerést valójában csak az utóbbi élvez. Tajvant Kína ezért mindig is „renegát” tartománynak tartotta, s az újraegyesüléssel kapcsolatos tárgyalásokat is ebből a pozícióból kívánja folytatni. Tajpej viszont ragaszkodik ahhoz, hogy Kína kezelje Tajvant egyenrangú félként, ne csupán helyi önkormányzati szintű hatóságként. A demokratikus fejlődés útján haladó Tajvan a további előrelépéshez még egy feltételt szabott Kínának: az egyesülést politikai reformokhoz kívánja kötni, hiszen Peking először a politikai egyesülést akarja megvalósítani. Kína természetesen mereven elzárkózik ettől a megoldástól. Tajvan egyébként azt javasolta, a két fél térjen vissza az 1992-es konszenzushoz, amely alapján kölcsönösen elismerik az „egy Kína”-politikát, bár azt ellentétesen értelmezik.
Tajvanon utoljára 1996-ban tartottak elnökválasztást, amikor is Kína nagyszabású hadgyakorlatokba kezdett a szigetország közelében. Az USA, amely egyébként is katonailag támogatja Tajvant, válaszul két anyahajót küldött a térségbe, s ezáltal Kína szándékaival pontosan ellentétes irányba befolyásolta a választások kimenetelét. Peking viszont Oroszország felé fordult, ahonnan egyes hírforrások szerint két hadihajót is vásárolt a közelmúltban. Egyes szakértők szerint Kína a most kiadott nyilatkozattal nagy valószínűséggel a közelgő választások kimenetelét akarta befolyásolni annak érdekében, hogy Tajvan lakossága a három elnökjelölt közül ne a függetlenséget hangoztató Csen Sui-biant válassza.