Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
Moszkitókat hozott a ciklon

Legalább hetvenen meghaltak, és százezrek kényszerültek otthonaik elhagyására a két hétig tartó heves esőzések miatt Mozambikban. Az ország középső és északi részén pusztító esők miatt hatalmas mezőgazdasági területek kerültek teljesen víz alá. A két hét után visszavonuló vizek lehetővé tették, hogy a segélyszállítmányok elinduljanak rendeltetési helyükre, de az elmosott utak és hidak szinte lehetetlenné teszik egyes területek elérését. A Világélelmezési Program felelőse, Inyene Udoyen szerint több hónapra elegendő élelem áll rendelkezésre, a fő problémát inkább a szállítás és az elosztás jelenti. Mozambik külügyminisztere, Leonardo Simao szerint az egyik legfontosabb szükség a gumicsizmák beszerzése, hogy a mentőegységek meg tudják közelíteni azokat a távoli területeket, ahol a lakosság még mindig veszélyben van. Dél-Afrika katonai helikoptereket küldött, hogy a nehezen megközelíthető részek lakosai is hozzájuthassanak a segélyekhez - ők sok helyen kicsiny száraz területekre, néha fák tetejére szorulva várják a segítséget.
A heves esőzések két héttel ezelőtt kezdődtek - a helyzetet tovább nehezítette az Eline nevű ciklon érkezése, ami még több esőt, és óránként 161 kilométer sebességű szélvészt hozott. A nyomában érkező Felicia ciklon szerencsére elvesztette erejét, mire a szárazföld fölé ért.
A segélyszervezetek továbbra is fenntartják figyelmeztetésüket, hogy még több víz várható - Botswana, Zimbabwe és Dél-Afrika felől a megáradt folyók hozzák az újabb hullámokat. Carol Bellamy, a UNICEF képviselője szerint a legrosszabb csak ezután jön: „Ez egy abszolút katasztrófa, nem is lehet meghatározni, milyen veszteséget okozott” - mondja. Az ENSZ felmérése szerint a Zimbabwét, Botswanát, Dél-Afrikát, Mozambikot és Szváziföldet magába foglaló területet ért katasztrófa összesen közel egymillió embert tett hajléktalanná, és sok millió dollárnyi infrastruktúrát rombolt le.
A 16 évig tartó polgárháború utáni újjáépítéssel küszködő Mozambikot érte a legnagyobb pusztulás. Az ország már így is heti 1,4 millió dollárt fizet öszszesen 8,3 milliárd dollárnyi adóssága törlesztésére, most pedig további nemzetközi segélyekért kellett folyamodnia a katasztrófa enyhítésére.
Az esőzés elmúltával most a kolera, az agyhártyagyulladás és a moszkitók terjesztette malária terjedése jelentheti a lakosságot fenyegető legnagyobb veszélyt. A British Airways Utazó Klinika vezetője, Andrew Jamieson elmondása szerint már úton vannak a víztisztító tabletták, amelyekből szintén hiány van az egész régióban.