Vissza a tartalomjegyzékhez

Laudancsek Katalin
Rozsdás uránhordók

Az orosz Rendkívüli Helyzetek Minisztériuma (RHM) a Kommerszant című hetilap rendelkezésére bocsátott egy összesített előrejelzést a FÁK területén 2000-ben várható természeti és egyéb csapásokról, katasztrófákról. Az eredmény elég ijesztőre sikerült: szinte egyetlen honpolgár sem érezheti magát teljes biztonságban. Egy kalinyingrádi lakost például nehézfémsó-oldat és egyéb vegyi anyagok fenyegetnek, Kamcsatkán pedig egy kiadós, 8-as erősségű földrengést jeleznek előre. Északon a jakutok hatalmas erdőtüzektől és árvizektől tarthatnak. A „katasztrófa-előrejelzési” térkép alapján nem sok lakott terület marad ki a csapásokból. A legveszélyeztetettebbek az északnyugatra eső területek - van, hogy egy-egy helyen többfajta csapás is várható: tűzvész, földrengés, árvíz és a többi.


Viharos évre készül az orosz katasztrófaelhárítás. A szárazföld sem biztosabb      Fotó: Vlaszty

Nem elhanyagolható tényező az általános felmelegedés sem: az orosz polgár joggal számíthat a jövőben, például trópusi esőkkel kísért orkánokra is (). Szahalinban, a Kuril-szigeteken, valamint Kamcsatkán földrengéseket prognosztizálnak, melyek elérhetik a 8-as erősséget is; ezenkívül, ha az epicentrum véletlenül a Kamcsatkai- vagy Avacsai-öbölben lenne, nem kizárt egy cunami (szökőár) keletkezése sem, ami még több áldozatot követel.
Az áldozatok számát tekintve egyébként a legveszélyesebb körzetnek Észak-Kaukázus számít, ahol szinte elkerülhetetlen a csirkejszi vízi erőmű tönkremenetele, nagyobb gátak átszakadása, melynek következtében hatalmas területek kerülhetnek víz alá. Ezenkívül a Kaszpi-tenger szintje is várhatóan 1,5 méternyivel megemelkedik - így Mahacskala amolyan Velence-szerű várossá válhat.


Orosz katasztrófamentők munkában. Nem ismernek lehetetlent    Fotó: Kommerszant

A veszélyes természeti jelenségeket megfigyelő állomásokat régen felszámolták errefelé, a megboldogult szocialista időkben alkalmazott csapáselhárító akciók is megszűntek. Pénz sincs ilyesmire, azokat az ágyúkat pedig, melyekből a lavinaveszélyes hegycsúcsokat lődözték, régen eladták a csecsen gerilláknak.
Ha már a csecseneknél vagyunk, a jelenleg is folyó hadművelet ugyan nincs felsorolva a várható csapások között, viszont a Rendkívüli Helyzetek Minisztériumának (RHM) feladatai közé tartozik például a terrorcselekmények nyomán keletkező „katasztrófa-övezetek” helyreállítása is. Sajnos nincs garancia arra, hogy nem lesz ilyen tennivalójuk. 1999-ben majdnem 20 százalékkal megnövekedett a fegyver- és robbanószerlopások száma - nem tétlenkedtek a terroristák.
Ami az erdőtüzeket illeti, Szibéria egész területén, továbbá Távol-Keleten és a Bajkálon túli körzetekben lehet ilyesmire számítani. Hosszú távú előrejelzési metodika a mai napig nem létezik, a rövid távúaknak pedig csupán mintegy a fele igazolódott be.
Kalinyingrád lakói sincsenek éppen irigylésre méltó helyzetben: a Balti-tenger azon részein, ahol vegyifegyver-temetőt alakítottak ki, a vizsgálatok nehézfémvegyületek és arzén jelenlétét mutatták ki, nyilván az elsüllyesztett tározók rossz szigetelése folytán. Már feljegyeztek mérgezési eseteket halászok körében. Hasonló veszély fenyeget az északi vizeknél is - a Karszki-tengerfenéken megbúvó, radioaktív hulladékkal töltött konténerek úgy tűnik, ereszteni kezdtek, Új-föld keleti partvidékén pedig, ahol atomfegyverek kipróbálása zajlott, a vizek fertőzöttsége a megengedett érték több százszorosát is elérte már.
És akkor még hátravannak az atomerőművek: a RHM szakértői szerint tíz reaktorból kilenc potenciális veszélyforrás, ráadásul mindegyiket települések veszik körül, ami szám szerint nézve összesen mintegy 4 millió embert jelent. Hasonló a helyzet az egyéb erőművek esetében is, többségük a veszélyes kategóriába tartozik.
A moszkvai embereknek is lehetnek majd kellemetlen napjaik: az utóbbi időben nem tartozott a ritka jelenségek közé egy-egy gázrobbanás vagy az, hogy az út egyszer csak (több méter mélyen) beszakadt, és ehhez hasonló meglepetések.
Az elemzés zárásképpen a légi, vízi és közúti balesetek magas - és a jövőben várhatóan nem csökkenő - számával riogat, a cikk írója pedig egy bizonyos John F. példájával „buzdítja” olvasóit: a 42 éves brit úr lakását odahagyva úgynevezett „mozgó túlélő-objektumba” költözött - az elnevezés élelemmel, tüzelőanyaggal és oxigénpalackokkal felszerelt lakókocsit takar…