Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-tudósítás
Rettegő drogbetegek

„1999-ben mintegy 12 százalékkal több drogbeteget regisztráltak az egészségügyi intézetekben, mint az azt megelőző évben. Az új betegek száma viszont 25-30 százalékkal kevesebb, mint 1998-ban. Ez azonban nem azt jelenti, hogy kevesebb lett a segítségre szorulók száma, hanem a szigorú büntetésektől való félelmükben egyre kevesebben mernek szakemberhez fordulni” - mondta Veér András, a Magyar ENSZ Társaság kábítószerügyi munkacsoportjának vezetője, azon a sajtótájékoztatón, ahol az ENSZ Nemzetközi Kábítószer Ellenőrző Bizottságának (INCB) szokásos évi jelentését tették közzé.

A dokumentum a nemzetközi kábítószer-kereskedelem és -fogyasztás legújabb trendjeit és az erre vonatkozó nemzetközi egyezmények betartását elemzi. Az értékelés Magyarországról elismerően szól, bár aggodalmat keltő jelenségekre is felhívja a figyelmet. Az INCB hazánkkal kapcsolatban például pozitívumként említi, hogy elfogadták az új kábítószer-ellenőrzési törvényjavaslatot. A bizottság külön örömmel fogadja, hogy a magyar kormány a továbbiakban sem szándékozik engedélyezni az elkobzott, illetve illegálisan termesztett ópium felvásárlását. Ugyanakkor felhívja arra a figyelmet, hogy az eddig inkább tranzitország szerepét betöltő hazánkban emelkedtek az illegális kábítószer-felhasználással kapcsolatos problémák.
Az elemzésből többek között az is kiderül, hogy 1999-ben a nemzetközi ópium-előállítás mértéke rekordot döntött (4600 tonna), Kína vált az amfetamin-típusú serkentőszerek fő regionális előállítójává, illetve, hogy Ausztráliában a heroint elsőként kipróbálók átlagos életkora 18 év alá csökkent.
Az INCB éves jelentéseiben a helyzetértékelésen túl minden alkalommal egy főtémát is áttekint külön fejezet formájában. Míg az előző években a pénzmosás és a nemzetközi ellenőrzési rendszer szerepelt kiemelt témaként, addig idén a gyógyszerként használatos anyagok hozzáférhetősége a rászorulók számára. A jelentés nyilvánosságra hozatalának alkalmából Szendrei Kálmán, az ENSZ kábítószer-ellenes programjának szakértője ezzel kapcsolatban elmondta: az illegális piacokon jelentős mennyiségű kábítószer lelhető fel, viszont a fejlődő országokban sokan nem jutnak hozzá a fájdalom csillapítására szolgáló morfiumhoz vagy ópiumhoz.
Ellentétben azzal a 10-15 országgal, ahol a túlzott gyógyszerszedés okoz gondot, a világ 120 államában egyáltalán nem regisztráltak legális ópiát-fogyasztást. Ez nemcsak gazdasági okokkal magyarázható - hiszen ezek közé az országok közé tartozik Japán is -, hanem a kormányok és az orvostársadalom elzárkózásával. Szendrei Kálmán szerint ezen az ópiátokkal szemben indokolatlanul szigorúan fellépő ellenőrzési rendszer felülvizsgálatával, az alkalmazásuktól túlzottan félő orvosok képzésével és gazdasági segítséggel lehetne változtatni.
Külön hangsúlyt kapott még az idei jelentésben a kannabisszal (kenderrel) kapcsolatos problémakör. Az INCB szerint egyes nyilvánosság előtt zajló viták azt a látszatot keltik, hogy a kender ártalmatlan, sőt megannyi hasznos gyógyászati tulajdonsága van. A melegházi termesztés Nyugat-Európában és Dél-Európában megnövelte a hozzáférhetőséget, ami elnéző magatartással párosulva fokozott fogyasztáshoz vezetett.