Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek MTI
A méregtörténet legújabb fejezetei

Tovább szivárog a cián Nagybánya mellett - tudósított a Der Standard című bécsi lap. A romániai hatóságok úgy látják, bármikor bekövetkezhet egy újabb katasztrófa. A januári nagy szennyezés előtt már májusban, júniusban és szeptemberben is voltak hasonló kisebb balesetek. A településen hét kút mérgezett, és egy lefolyócsatornában is találtak ciánt - ez további szivárgásra utal.


A halak életképességét különböző mértékben higított Tisza-vízben vizsgálják.     Fotó: MTI

A román szakértők bírálják a bányaüzem biztonsági berendezettségét. A cikk firtatja az Aurul működési engedélyének jogosságát: azt még nem tudni, hogy az engedély megadása hanyagság miatt vagy vesztegetések nyomán történt-e. A román állam is érdekelt a bánya működtetésében, ugyanis az Aurul román partnere állami vállalat, és az évente kitermelt 1,6 tonna aranyat és a 9 tonna ezüstöt csaknem teljes egészében a Román Nemzeti Bank vásárolja fel.
A román bányavidék lakói különféle súlyos egészségkárosodásokra panaszkodnak. Több ízben elpusztultak háziállatok. Nagybányán más nehézfémüzemek és egy kénsavkombinát is szennyezi a környezetet. Az építésügyi minisztérium most a mérgező anyagot tartalmazó derítőmedence átépítésére szeretné kötelezni a céget.
A Szociális és Családügyi Minisztérium becslései szerint legalább ezren váltak munkanélkülivé a tiszai ciánszennyezés miatt. Az elmúlt napokban pedig újabb mázsa haltetem került elő, tovább folyt tehát a vízpart megtisztítása a Tisza és a Szamos szabolcsi szakaszán. A halak mellett elhullott nagy- és apróvadakat, madarakat, sőt háziállatot is találnak a vízügyi szakemberek a gátak közötti hullámtérben - tudatta a nyíregyházi környezetvédelmi felügyelőség, amely a tetemeket egy debreceni hulladékégetőben ártalmatlanítja.
Ezenközben a fővárosban folyik a vita, hogy hogyan kellett volna megelőzni a bajt. Abban azonban mind a jobb, mind a baloldal egyetért, hogy mielőbb érdemi tárgyalásokra van szükség a román féllel. A magyar fél már meg is tette javaslatait a román környezetvédelmi, illetve külügyi tárca felé, az illetékes miniszterek pedig mindkét ország részéről rögzítették a kétoldalú konzultáció feladatait.
„Magyarország egy-két napon belül keresetet fog előterjeszteni a nagybányai bíróságnál a ciánszennyezést okozó Aurul társaság ellen és az Esmeralda cég ellen Ausztráliában” - jelentette ki szerdán Bukarestben Dávid Ibolya magyar igazságügyi miniszter a román igazságügyi miniszterrel folytatott tárgyalásai után. Szeretnék mielőbb zároltatni az Aurul vagyonát, hogy fedezni tudják azokból a kárelhárítás költségeinek egy részét. Magyarország felajánlotta, hogy küldjenek román megfigyelőket minden vizsgálathoz.
„A ciánszennyezés ügyét nem politikai, hanem szakmai kérdésnek tekintjük. Pontosan ezért bízunk abban, hogy a jog eszközével találunk megoldást” - hangsúlyozta Dávid Ibolya.