Vissza a tartalomjegyzékhez

Munkatársunktól
Milyen az Orbán-kormány

A kormánykoalíció több lépését is rosszul sikerültnek tartotta Elek István közíró, kormányfő-tanácsadó az Óbudai Liberális Fórum vitaestjén, ahol Lengyel László politológussal „kormányzás vagy uralkodás” témájában vitázott.

Lengyel három fő pontba foglalta össze, hogy a Fidesz-MPP mit kívánt a kormányzás elején elérni, és abból mit miért nem teljesített. Elsőként kiemelte, hogy az úgynevezett politikai kijáró-klientúra rendszer ígért felszámolásába nagy energiával belekezdő Orbán-kormány csak azt érte el, hogy saját embereit ültette azokba a posztokba, ahol korábban szerintük aparatcsikok dolgoztak. Ironikusan megjegyezte: a különbség csak az, hogy a politikai pókhálóba az ötvenéves, pocakos, joviális urak helyett 28-30 éves magas, rideg tekintetű fiatalemberek ültek. A hálózat - kis stílusbeli változásokkal, de az eredmény tekintetében - maradt a régi.
Többek között ennek is köszönhető, hogy az ígért egészségügyi és adózási reformok, illetve autópálya- és hídépítési projektek elmaradtak. A politikai tisztogatások miatt szakmailag sokkal rosszabb, „leépült” közigazgatási gárda áll ma a kormány rendelkezésére, amely nem tud értékelhető koncepciókat, javaslatokat letenni az asztalra. A politika egyszerűen szétverte a szakapparátust - érvelt Lengyel. A harmadik fő területként a kormányzás módjának megváltoztatását emelte ki. Mint mondta: Antall József és Horn Gyula egykori miniszterelnökök konszenzusos, egyezkedő kormányzási technikát alkalmaztak, míg Orbán a koncentrált, erős, központosított módot választotta. Erre hozta létre a kancelláriát, ami azonban nem képes ezen elvárásokat teljesíteni. Önmaga csapdájába esett a kormány.
Elek István szerint egyes angolszáz demokráciákban sokkal nagyobb arányú személycsere történik kormányváltásnál, mint Magyarországon történt az Orbán-kormány ideje alatt. Szerinte a demokrácia alapértékeit veszélyeztette már az a „hálózat”, ami működött hazánkban. Elek kiemelte: szét kell választani a klientúra és a patronázs kérdését. Egyébiránt hangsúlyozta: nem történt rossz váltás, amit többek között bizonyít, hogy az APEH hatékonyabb lett, illetve csökkent a bűnözés. A kormányzás is hatékonyabb, mint a korábbi ciklus idején. A szakember-elvándorlás oka az is, hogy a piaci szférában jobbak a fizetések - tette hozzá.
A politikai hangnem eldurvulásának okaként a kormányfő-tanácsadó a „hatalmas érdekkülönbözőséget” nevezte meg a korábbi elit és a jelenlegi politika között. Lengyel replikája szerint 2000-ben erről nem lehet szó, hiszen a magánosítási folyamatok a rendszerváltás elején lezajlottak. „Miért kell elvadultan felkorbácsolni az indulatokat kommunistázással és zsidózással? Miért kell úgy fogalmazni, hogy csak mi képviseljük a magyarság érdekeit, miközben a gazdasági konszolidáció zajlik?” - érvelt Lengyel László. Elek, aki elsősorban az ellenzéket tette felelőssé a hangnemért, elismerte, hogy azért „két félen múlik a dolog”.
Elek szerint az Orbán-kormánynak szerencsésebb lett volna az egyhetes parlamenti ülésezésnél maradnia, mert a döntéseket a jobban érvelő kormánypártiak a közvetítés nyilvánosságát felhasználva sikeresebben tudták volna kommunikálni. A közíró-tanácsadó arra a hallgatói kérdésre, hogy az új lakástámogatási koncepció csak a tehetősebbeket támogatja, elismerte: a program korrekcióra szorul. Mint mondta: már dolgoznak is ezen.