Vissza a tartalomjegyzékhez

Sebestyén István
Amerika ide jönne

A magyar közvélemény az amerikai The New York Times hasábjairól értesült arról, hogy az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) márciusban megnyitja első külföldi hivatalát Budapesten. Az amerikai napilap szerint az orosz alvilág elleni küzdelem céljából felállított FBI-iroda - eddig egyedülálló módon - teljes értékű külföldi hivatalként fog működni hazánkban. Ennek értelmében saját alvilági besúgóhálózatot tarthat fenn, ügynökeinek fegyverviselési engedélyük lesz, és - magyar partnereikkel együtt - letartóztatást is foganatosíthatnak. „Magyarország ezzel több szuverenitásról mondott le, mint amit más országok - beleértve az Egyesült Államokat is - valaha is megfontolás tárgyává tenne” - fogalmazott a New York-i lap.

A The New York Times szerint az öt amerikai és tíz magyar ügynököt foglalkoztató iroda tervezete azután született meg, hogy „a magyar kormány az Egyesült Államok segítségét kérte a Budapestről tevékenykedő orosz bűnbandák felszámolásához”. A lap szerint az FBI-hivatal első célpontja minden bizonnyal Szemjon Mogiljevics - aki Budapesten tevékenykedik és személyét nemrég összefüggésbe hozták a Bank of New Yorkban zajlott orosz pénzmosással -, illetve egy Szolncevszkaja nevű szervezet lesz, amelyet egy Szergej Mihajlov nevű, többnyire Moszkvában tartózkodó személy irányít.
Az iroda létrejöttével kapcsolatban mind amerikai, mind pedig magyar részről nem kevés ellenvetés fogalmazódott meg. Ahogy a The New York Times írja: az amerikai külügyminisztérium aggodalmai elsősorban abból fakadtak, hogy az FBI-ügynökök és a bűnözők esetleges fegyveres összecsapása nemzetközi bonyodalmakhoz vezethet. A lap szerint a magyarok ugyanakkor attól tartanak, hogy az orosz bűnszövetkezetekről gyűjtött érzékeny információk kerülhetnek nyilvánosságra amerikai bíróság előtti eljárás során.
Ferenczi László dandártábornok, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) bűnügyi főigazgatója megerősítette ugyan a The New York Times értesüléseit, viszont kiemelte, hogy nem a magyar kormány kérésére, hanem kölcsönös együttműködés részeként hozzák létre az FBI-irodát, mindkét fél közös érdekei alapján.
A New York-i lap egyébként kiemelte: Magyarország szuverenitását súlyosan csorbítaná, ha az FBI-iroda és annak munkatársai teljes hatáskörrel lennének felruházva. E nézetet, a hír napvilágra kerülése után hazánkban is mind többen megfogalmazták.
Az MSZP közleménye például arra hívja fel a figyelmet: törvénysértő lenne, ha az FBI olyan irodát nyitna Budapesten, amelynek munkatársai a magyar bűnüldöző szervek tagjaival azonos jogosítványokat kapnának. A szocialista párt határozottan ellenezne a parlament megkerülésével kötött minden olyan nemzetközi megállapodást, amely sértené az ország szuverenitását - szögezi le a közlemény.
„Elég hajmeresztőnek tűnik, hogy egy külföldi állampolgár Magyarországon teljes jogkörrel beleavatkozhatna a magyar polgárok életébe” - fogalmazott a Heteknek Németh Zsolt rendőralezredes, a Rendőrtiszti Főiskola adjunktusa. A szakértő kifejtette, hogy bár a növekvő, fejlődő nemzetközi szervezett bűnözés láttán egyre többen adnak hangot annak a vélekedésnek, hogy szükség lenne egy teljes jogkörrel működő Európa-rendőrségre, a kép mégsem ennyire egyszerű. Az FBI szakemberei ugyanis egy számukra teljesen idegen közegbe érkeznek meg, nem ismerik a helyi viszonyokat, ami nagyban megnehezíti a munkájukat. Németh Zsolt szerint ezért valószínűleg „a rengeteg tapasztalattal és szakértelemmel rendelkező amerikai kollégák »csupán« tanácsadóként lesznek jelen a magyar rendőrök mellett, legalábbis ez lenne az ésszerű”.
„Az FBI alkalmazottainak Magyarországon azután sem lesz rendőri jogosítványuk, ha hatályba lép a Magyar Köztársaság kormánya és az Amerikai Egyesült Államok kormánya által a közelmúltban aláírt egyetértési nyilatkozat” - sietett tisztázni a helyzetet a napilapoknak e témával kapcsolatos értesüléseire reagálva Könyves Krisztina, a Belügyminisztérium sajtószóvivője. A The New York Times cikke kapcsán Könyves Krisztina leszögezi: az FBI alkalmazottai Magyarországon nem végezhetnek például házkutatást vagy letartóztatást, és nincs alanyi joguk lőfegyver viselésére sem.
Az iroda létrehozására aláírt szerződés „Magyarország szuverenitását nem csorbítja, a jogok és kötelezettségek mindkét országra vonatkozóan azonosak” - olvasható a közleményben.
Peter Tufo, az Amerikai Egyesült Államok magyarországi nagykövete is igyekezett megnyugtatni a kedélyeket. Mint nyilatkozta, az FBI-hivatal a magyar kormány felügyelete alatt, magyar törvények szerint fog működni. A nagykövet kiemelte: az amerikai ügynökök fő feladata az lesz, hogy a magyar hatóságokat segítsék a szervezett bűnözés elleni harcban, a gyanítható orosz ajkú bűnözők tevékenységének feltérképezésében, valamint az ellenük történő fellépésben.


Orosz aggodalmak

Az orosz titkosszolgálatok kétkedéssel fogadták a budapesti FBI-iroda létrehozásának hírét, azt hangoztatva, hogy segítségük nélkül a magyarországi képviseletnek „aligha sikerülhet érzékelhető eredményeket elérni az orosz maffia elleni küzdelemben” - emelte ki több moszkvai napilap a hírrel kapcsolatban.
A Vremja MN az orosz belügyminisztérium egyik név nélkül nyilatkozó illetékesét idézte, aki szerint „valójában inkább politikai akcióra hasonlít az egész”. A The New York Times állítása szerint a budapesti FBI-iroda legfontosabb feladata Szemjon Mogiljevics és Szergej Mihajlov elfogása lenne, de egyikük sem mutatkozik már Magyarországon: Mogiljevics elsősorban Oroszországban, Ukrajnában és Izraelben bukkan fel, míg Mihajlov szinte ki sem mozdul Moszkvából.
Az Izvesztyija meg nem nevezett magyar „kollégákat” idéz, akik értetlenségüket hangoztatták, s nekiszegezték a kérdést a magyar kabinetnek: „Mikor is adtak ki papírt saját lustaságukról a nemzeti rendőrség és az igazságügyi szervek, idegen bácsira ruházva át saját közvetlen kötelességeiket, s ráadásul ilyen nagy csendben?” Az orosz napilap szerint az amerikai ügynökök ugyanolyan jogokat élveznek majd Magyarországon, mintha az Egyesült Államokban lennének, ráadásul elbocsáthatják a helyi rendőröket, besúgókat verbuválhatnak, s saját ügynöki hálózatot építhetnek ki. Németh Zsolt rendőralezredes, a Rendőrtiszti Főiskola adjunktusa a Hetek kérdésére az orosz aggodalmakkal kapcsolatban elmondta: az amerikai megnyilatkozások mindenképpen sértik az oroszok nemzeti önérzetét, akik emellett azt a szándékot is világosan látják, miszerint az amerikaiak a kábítószer-kereskedelem és a szervezett bűnözés ellenei háborújának frontvonalát igyekeznek minél keletebbre, vagyis az USA-tól minél távolabbra tolni.