Vissza a tartalomjegyzékhez

Mogyorósi Géza, Berlin
Vég és kezdet

Már napok óta hallani lehetett arról Németországban, hogy a Bundestag elnöke, Wolfgang Thierse legalább 40 millió márkára „bírságolja” a másfél éve hatalmát vesztett CDU-t. E héten aztán a nagyobbik uniós párt fekete bankszámlái és a le nem adózott pénzes borítékok miatti büntetés pontos összege is nyilvánosságra került.

A tavaly év vége óta kritikák kereszttüzébe került Kereszténydemokrata Unió 41 millió 348 ezer DEM-et kénytelen visszafizetni az államnak. Az illegális pártfinanszírozás botránya már foltot ejtett Helmut Kohl exkancellár hófehérnek hitt mellényén is, aki bő félévszázados CDU-tagság után lemondott a konzervatívok tiszteletbeli elnöki posztjáról. Kicsit tovább ment a „bűnbánatban” Kohl egykori belügyminisztere, Manfred Kanther, aki a parlamenti képviselőségről is leköszönt, midőn kiderült, hogy a törvény keménykezű apostolaként jogtalanul szerzett adományokat a CDU számára, s a milliókat svájci, luxemburgi számlákon kamatoztatta. Január óta érett Kohl „trónörökösének” Wolfgang Schäublénak a bukása is. A legnagyobb ellenzéki párt elnöke, s egyben a CDU/CSU többszöri hazugságon rajta kapott frakcióvezetője szerda délután dobta be a törülközőt. Utódjaként Angela Merkelt, a kereszténydemokraták jelenlegi főtitkárát és Friedrich Merzet, a mostani frakcióvezető-helyettest emlegetik Berlinben. Döntés a jövő héten várható.
A tolókocsiba kényszerült Schäuble kivonulása a politikai életből bár segítheti a CDU kilábalását az erkölcsi slamasztikából, de ez nem változtat azon, hogy idén nem veheti fel a párt új pénztárosa a jó 5,4 milliós állami támogatást és a korábbi években igazságtalanul kapott mintegy 36 milliót is vissza kell fizetniük március 20-ig. Jövő hét végén Schleswig-Holsteinben lesznek tartományi választások, míg májusban Észak-Rajna- Vesztfália szavazói járulnak az urnákhoz. A CDU népszerűsége soha nem látott mélységben van, ráadásul az „életfontosságú” voksviadalokra költhető reklámpénzek is alaposan megcsappannak. Persze azért nem marad a konzervatívok zsebe üres: vészhelyzetben a bajor testvérpárt, a CSU is kölcsönözhet néhány „pfenniget” a trükközésen rajtakapott „rokonnak”. A kormányzó szociáldemokraták nem élvezhetik egészen a nagy rivális körüli affért, mert számos SPD-politikus mellett Johannes Rau - jelenleg a Közel-Keleten tartózkodó - köztársasági elnök is pénzügyi zsonglőrködés gyanújába került.