Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
Rémálom Georgiában

Az egyesült államokbeli Georgiában ötven éve nem láttak ehhez hasonlót: hétfő éjszaka öt tornádó tört váratlanul a békésen alvó lakosságra. Az óránkénti 250 kilométeres sebességgel száguldó tornádók házakat, erdőket taroltak le, és huszonkét ember életét követelték. Ezrek maradtak áram nélkül. A pusztításról a CNN hírcsatorna és az AP hírügynökség számolt be.


Tornádó után Georgiában. Pozdorjává tört házak    Fotó: MTI

„Éppen lefekvéshez készülődtem, amikor meghallottam”- meséli Eugene Lewis. A tornádó 250 kilométeres sebességgel, üvöltve, visítva érkezett; az eső vadul kopogott a tetőkön. Eugene háza teljesen tönkrement, ő azonban mégis hálás: a legtöbb szomszédja ugyanis mára már halott. Eugene családjának a haja szála sem görbült. „Itt van pár tönkrement szék - de ezeket bármikor pótolhatom. Azokat viszont nem tudnám pótolni, akiket szeretek” - mondja. „Az a legfontosabb, hogy életben vagyunk - véli Eugene bátyja is, a huszonnyolc esztendős Keith, aki feleségével együtt szintén sértetlenül jutott ki a romok alól. - A ház falai leomlottak, mi meg elkezdtünk sikoltozni, meg Istenhez kiáltani, hogy mentsen meg minket.”
„Akár meg is halhattunk volna, mint a többiek - mondja Irine Wright is, akinek camillai otthonát szintén tönkretette vihar. - Nagyon hálás vagyok Istennek, hogy életben tartott minket.”
Willie Nelson háromszobás házát majd’ ötszáz méterre repítette a vihar. „Az egész ház felemelkedett, és vele együtt persze én is. Egész idő alatt imádkoztam Istenhez, hogy vigyázzon rám.”
„Ameddig csak elláttam, mindent összezúzott a tornádó. Az emberek sikítoztak: Hol a fiam? Hol a lányom?” - emlékszik vissza Johnny Jones, akinek egy mosógép alól kellett kimentenie tizennégy esztendős fiát.
Az öt tornádó teljesen váratlanul lepte meg Georgiát, ahol általában márciusban kezdődik a tornádószezon, ám akkor is főleg délután vagy a kora esti órákban érkeznek a viharok. A mostani öt tornádó azonban jóval azután érkezett, hogy a legtöbben már lefeküdtek aludni, s így nem hallhatták a tornádó érkezte előtt negyven perccel a televízió-csatornákon és a rádióadókon közzétett figyelmeztetést sem. „Elképzelni sem lehet rosszabb időzítést egy tornádó esetében - mondta Robbie Hopkins, Mitchell megye katasztrófaszervezetének koordinátora. - Sötét volt, az emberek aludtak, a pokol kapuja pedig kinyílt.” A tornádók egy, körülbelül nyolckilométeres sávon mindent letaroltak Camillában, Georgia leginkább katasztrófa sújtotta városában. „Úgy néz ki a város, mintha valaki buldózerrel ment volna végig rajta” - mondta egy tűzoltó. Huszonketten meghaltak, több mint százan pedig megsebesültek. 186 ház dőlt romba, több ezer pedig megrongálódott. 22 ezer otthon maradt elektromos áram nélkül. „Házak maradtak tető nélkül. Otthonok mentek tönkre. A tornádó a fák köré csavarta a lakókocsikat és az autókat” - mondja Jay Powell, Camilla polgármestere. A vihar hatvanéves fenyőerdőket porszívózott ki a talajból, és szilánkokra hasogatta őket. A keletkezett kár a biztosítótársaságok szerint mintegy 25 millió dollárra becsülhető.
A tornádók erősségének mérésére az ötfokozatú, úgynevezett Fujita-skálát használják, amelyen a hétfői georgiai tornádók az F3-as kategóriába estek. Utoljára ötven évvel ezelőtt, 1936-ban sújtotta Georgiát hasonló erejű tornádó: akkor 203 ember halt meg.
A vihar másnapja a törmelék elhordásával, az eltűntek felkutatásával és a bajbajutottak segítésével telt. Bill Clinton amerikai elnök sajnálatát fejezte ki a súlyos katasztrófa miatt, és arra kérte Amerika lakosságát, hogy imádkozzék a bajbajutottakért.